02 februarie 2015, 17:38 Sport views 10899
Valeriu Calancea ‒ omul de fier care a ridicat greutăţi cît o garnitură de tren!
Foto: moviespictures.org
02 februarie 2015, 17:38 Sport views 10899

Valeriu Calancea ‒ omul de fier care a ridicat greutăţi cît o garnitură de tren!

Îmbrăcat cu o jachetă din fâş de culoare neagră, în blugi, încălţat sport, bărbatul cu părul blond din faţa noastră, cu fizionomie de copil, îşi coordonează prin comenzi scurte elevii, invitaţi să participe la inaugurarea bazinului de la Dinamo!

Valeriu Calancea (34 de ani), fost campion mondial şi european la haltere (Vancouver-2003 şi Strasbourg-2007), este astăzi antrenor la Secţia de haltere a Clubului Sportiv de pe bulevardul Ştefan cel Mare. Cînd vorbeşte despre pregătirea celor mici, mimica feţei lui trădează bucuria. "Sînt încîntat că pot să lucrez cu cei mici. Am cîţiva copii chiar foarte talentaţi. Doi dintre ei provin chiar din Republica Moldova, locul unde m-am născut eu", spune cel care a ajuns să concureze pentru România ca sportiv naturalizat. Cum reuşeşte să-i convingă pe cei mici să aleagă sportul, o lume dominată de atîtea tentaţii? Răspunsul lui este cît se poate de sincer: "E din ce în ce mai greu să te lupţi cu această avalanşă de tentaţii. Pe vremea mea, cu o masă caldă şi o ciocolată intram în sală cu ochii închişi. Acum, situaţia s-a schimbat radical", spune el.

Crede că suspendarea lui a fost un joc murdar făcut la nivel înalt

În 2007, la Campionatul Mondial din Thailanda, Calancea a fost depistat pozitiv, la controlul antidoping. Atunci viitorul lui în lumea olimpismului s-a închis definitiv, România fiind ţara care exclude definitiv din activitatea olimpică un sportiv descoperit ca fiind dopat. "Vă spun şi acum, cît se poate de sincer, că, atunci, am fost curat. Totul a fost un joc murdar făcut la nivel înalt. Am rămas cu marele regret că nu am putut să-mi demonstrez valoarea la Olimpiadă. Dacă aş fi concurat, sigur luam o medalie", a explicat Calancea.

A ridicat greutăţi cît o garnitură de tren!

Dacă ar fi să facă un calcul simplu, estimativ, privind numărul de kilograme ridicat de-a lungul carierei sale, după cîteva secunde de gîndire, Valeriu Calancea încearcă să dea un răspuns cît mai aproape de realitate: "Dacă stau bine să mă gândesc cred că în toată carierea mea am ridicat greutăţi echivalente ca şi kilograme cu o garnitură de tren cu douăzeci de vagoane de marfă, pline ochi!", a specificat el.

Cuvinte cheie:

sport , haltere , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
3394 locuitori

Chiştelniţa este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Chiştelniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 35 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3394 de oameni. Satul Chiştelniţa a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.