11 iulie 2023, 12:00 Sport views 1595
La Chișinău s-a desfășurat primul forum al presei sportive
11 iulie 2023, 12:00 Sport views 1595

La Chișinău s-a desfășurat primul forum al presei sportive

La Chișinău s-a desfășurat primul forum al presei sportive, care a adunat la un loc mai multe redacții mass-media, notează Noi.md.

În cadrul evenimentului au fost puse în discuție mai multe probleme cu care se confruntă atît federațiile de sport, cît și jurnaliștii sportivi și au fost trasate niște obiective de viitor.

”Scopul primului forum al presei sportive este de a îmbunătăți situația din domeniul dat, se a stabili o relație mult mai bună cu federațiile sportive, dar și crearea unei platforme specializate unde amatorii sportului ar putea afla noutățile cele mai importante. Este mai mult o masă deschisă pentru comunitatea sportivă care sper eu are multe de spus. Și de ce chiar și pentru presa sportivă, vedem unele evenimente sportive unde din păcate presa nu este prezentă și chiar avem cazuri cînd premianții europeni vin la aeroport și nu sînt întîmpinați. Acest fapt ne demonstrează că totuși trebuie să lucrăm în cooperare, în comun împreună, ca să realizăm lucruri frumoase în țara noastră. Îmi doresc totuși să avem un restart al comunității presei sportive, să fie implicate mai multe posturi tv, siteuri, ziare de ce nu și toți împreună să promovăm Republica Moldova”, a declarat Eduart Ciobanu, președintele Asociației Presei Sportive din Republica Moldova.

La rîndul său, Leonid Oleinicenco, președintele FMF a menționat că pe viitor este necesar de a îmbunătăți comunicarea între federațiile sportive și jurnaliști.

”Federația de Fotbal a invitat jurnaliști de mai multe ori, a organizat mai multe astfel de evenimente la baza noastră din centrul de pregătire al echipei naționale, dar acestea au fost mici întâlniri cu un anumit grup de jurnaliști implicați doar în evenimente fotbalistice. Am stabilit necesitatea de a crea un anumit format pentru toți participanții, jurnaliști sportivi, organizatori de evenimente sportive, pentru a identifica domeniile în care este necesar să investim în viitorul apropiat. Ne referim la oportunitatea dezvoltării sectorului sportiv din Moldova. În mod specific, este necesar să se ridice statutul în comunitate, și anume evenimentele sportive, sportul în sine și, desigur, participanții la procesul competitiv urmăresc motivul creării unei înțelegeri în societate a conceptului de industrie sportivă ... Fără ajutorul jurnalismului sportiv, acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Olenic.

Totodată, potrivit lui Veaceslav Manolachi, rectorul Universității de Stat de Educatie Fizica și Sport a menționat că un jurnalist poate schimba întreaga țară.

”Eu cred că acest eveniment este unul foarte important pentru domeniu sportiv. Noi avem foarte multe competiții, diferite conferințe, seminare, dar de foarte multe ori presa lipsește de la aceste evenimente pe motiv că nu sînt suficienți jurnaliști. Astfel de întîlniri sînt foarte importante. Acum vom discuta diverse probleme, poate se va schimba ceva, pentru că multe depind de jurnalist, un jurnalist poate schimba întreaga țară”, a declarat Manolachi.

Ivan Gheorghiu, Președintele Federației de Lupte din Moldova spune că astfel de evenimente au o importanță aparte.

”Pentru noi este important să fim prezenți la astfel de forumuri. Aici s-au pus în discuție diferite probleme ale federațiilor sportive, iar noi avem o conlucrare strînsă cu jurnaliștii din domeniu, însă cu toate acestea pentru o comunicare mai bună este nevoie de astfel de evenimente pentru că anumite subiecte care noi le-am discutat aici sînt foarte importante, iar deciziile care au fost luate sînt cu adevărat foarte importante”, a spus Gheorghiu.

Potrivit Elenei Cobîlean, jurnalistă sportivă, care este și cofondatoarea unui portal dedicat Ciclismului Urban Chișinău, a declarat că speră că în viitor mass-media va analiza mai detaliat dezvoltarea ciclismului care este un sport promițător.

"Forumul de astăzi a fost foarte interesant. Cel puțin, pentru că este o oportunitate de a comunica direct cu reprezentanții federațiilor. Presa sportivă din Moldova este destul de îngustă, nu este atât de mult și nu este întotdeauna posibil să intri în contact cu ea. Anul acesta am reușit să stabilim un anumit contact cu mass-media și am primit un răspuns bun în ceea ce privește anunțarea evenimentului nostru. Tocmai am organizat un campionat de ciclism rutier. A fost dedicat memoriei unui băiat care a murit în urma unui accident. Sperăm că în viitor mass-media va analiza mai detaliat dezvoltarea ciclismului, deoarece este un sport promițător", a declarat Elena Cobîlean, cofondatoare a Ciclismului Urban Chișinău.

Petru Bria, Secretarul general al Federației Moldovenești de Biatlon a menționat că astfel de evenimente sînt foarte importante în mod special pentru că creează legături mai strînse între federațiile de sport și jurnaliștii sportivi.

”A stat mult mai bine în ultmul timp presa sportivă, dar așa cum am și spus la forum este un lucru foarte bun inițiativa domnului președinte Ciobanu, este un pas spre viitor pentru colaborarea necesară cu federațiile. Pentru a ne ajuta reciproc, atît federațiile cît și presa sportivă care ar putea să ne ajute să ne ducem faima atît în țară, cît și în afara ei”, a declarat Petru Bria.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

forum , presa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
169 locuitori

Afanasievca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dubăsari și la 65 km de Chișinău. Populaţia satului Afanasievca alcătuia 169 de oameni în anul 2011. Satul Afanasievca a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.