15 decembrie 2014, 10:18 Sănătate views 11986
15 decembrie 2014, 10:18 Sănătate views 11986

Oamenii de ştiinţă au creat o bomboană care previne apariţia cariilor


Foto: mpinteractiv.ro

În gură există un nivel echilibrat de bacterii bune şi rele. Atunci cînd ne curăţăm dinţii, scopul nostru este de a elimina bacteriile care afectează dinţii şi de a le permite bacteriilor „bune” să prospere. Acum, oamenii de ştiinţă au creat o bomboană fără zahăr care conţine bacterii moarte ce se leagă de bacteriile rele, cu scopul de a reduce apariţia cariilor.

În studiul lor publicat în Probiotics and Antimicrobial Proteins, specialiştii au notat că după ce mîncăm, bacteriile de pe suprafaţa dinţilor elimină un acid ce poate duce la eroziunea smalţului şi la apariţia cariilor. 

Cel mai des întîlnit tip de tulpină de bacterie dăunătoare este Mutans streptococci. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că în studii anterioare realizate pe şoareci s-a constatat că un alt tip de bacterie numită Lactobacillus paracasei poate reduce numărul bacteriilor care cauzează carii. 

Astfel, ei au creat un studiu pilot pe 60 de subiecţi în care au testat dacă o bomboană fără zahăr care conţinea mostre de L. paracasei DSMZ16671 ucise de căldură poate reduce nivelul de bacterii orale negative. 

Rezultatele au indicat că aproximativ 75% dintre participanţii care au consumat bomboane cu „bacterii bune” aveau un nivel mai scăzut de Mutans streptococci în salivă, comparativ cu nivelul indicat înainte de studiu. 

„Noi credem că este aceste efect, observat după o expunere la doar 5 bomboane, este remarcabil”, au declarat autorii studiului.

Cuvinte cheie:

sanatate , savanti , descoperire , alimentatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1894
Populația:
948 locuitori

Cneazevca este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîzlar, Cneazevca și Stoianovca. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Leova și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 948 locuitori. Satul Cneazevca a fost menționat documentar în anul 1894.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.