31 martie 2015, 09:47 Sănătate views 11029
Cum ne afectează schimbarea orei de vară?
Foto: libertatea.ro
31 martie 2015, 09:47 Sănătate views 11029

Cum ne afectează schimbarea orei de vară?

Am trecut în noaptea de sîmbătă spre duminică la ora de vară, iar ceasurile au fost date înainte cu o oră, ora 03:00 devenind ora 04:00, astfel că duminică 29 martie, a avut 23 de ore şi a fost cea mai scurtă zi din an. Dincolo de toate aceste detalii tehnice, există însă efecte directe ale schimbării orei ce ne pot afecta viaţa.

Medicii cred că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămînă pentru a se adapta la ora de vară, pentru că trebuie să se trezească cu o oră mai devreme.

"Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După cîteva zile se vor obişnui cu noul program", spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. "Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord", spune Yang, conform Mediafax.

Conform unor studii, riscul bărbaţilor de a se sinucide la cîteva săptămîni după trecerea la ora de vară este mai mare decît în restul anului, iar numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Sursa: www.libertatea.ro

Cuvinte cheie:

ora de vară , timp , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
735 locuitori

Bîrlădeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Bîrlădeni, Paladea şi Rujniţa. Satul Bîrlădeni este aşezat pe cursul de sus al rîului Ciuhur, la o distanţă de 9 km de staţia de cale ferată Rediul Mare, la 25 km de oraşul Ocniţa şi la 207 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Bîrlădeni constituia 735 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bîrlădeni datează din anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.