25 iunie 2015, 15:17 Sănătate views 9294
Operaţii complicate pe creier şi pe coloana vertebrală în Moldova sunt efectuate gratuit
Foto: vk.com
25 iunie 2015, 15:17 Sănătate views 9294

Operaţii complicate pe creier şi pe coloana vertebrală în Moldova sunt efectuate gratuit

Operaţii complicate pe creier şi pe coloana vertebrală, care costă 50.000 de dolari peste hotare, în Moldova sunt efectuate gratuit. A devenit posibil graţie unui medic din Japonia, care a făcut, în ultimii patru ani, zeci de intervenţii de acest fel în ţara noastră.

Kenji Kanamaru efectuează intervenţiile în cadrul unui proiect de colaborare iniţiat acum patru ani de profesorul Grigore Zapuhlîh. Între timp el a operat 25 de pacienţi.

"Realizez diverse intervenţii din domeniile neurochirurgie vasculară, radioneurochirurgie, chirurgia coloanei vertebrale. Sunt pregătit să acord asistenţă multor pacienţi", a declarat şeful departamentului neurochirurgie spinală de la Spitalul Suzuca Kaisen, Kenji Kanamaru.

Miercuri, Kenji Kanamaru a mai efectuat o operaţie complicată. Este vorba despre o femeie de 42 de ani, imobilizată de zece ani, cu o tumoare la coloana vertebrală.

"Iată conturul tumorii. Aceasta a fost extirpată de două ori şi sarcina noastră este de a înlătura în totalitate tumoarea", a spus neurochirurgul Grigore Zapuhlîh.

Ludmila Rîsîpanu speră că după această intervenţie va putea merge.

"Medicina este mai dezvoltată şi sper să fie rezultat mai bun. Este un medic foarte bun, entuziasmat. Mi-a acordat multă atenţie. V-a dat speranţe? Mi-a spus că va fi totul bine", a spus pacienta Ludmila Rîsîpanu.

În ţara noastră o astfel de operaţie costă în jur de 7000 de lei. Suma este însă mult mai mică decât cheltuielile reale.

" Acolo se plătește scump operația deoarece se plăteşte salariul scump doctorilor şi se plăteşte utilaj foarte scump. Ai luat iaca aşa un fier şi ai făcut o operaţie. Şi e foarte ieftin. Iată asta costă 2000 de lei, noi l-am făcut. Dar în Japonia acest instrument are o valoare de 20000 de euro. Totul e ieftin la noi", a mai spus neurochirurgul Grigore Zapuhlîh.

Până la sfârşitul săptămânii, Kenji Kanamaru are programate alte trei intervenţii.

Profesorul din Japonia a dăruit departamentului Neurochirurgie Spinală, din cadrul Institutului de Neurochirurgie, un set de instrumente medicale performante, în valoare de 5.000 de dolari.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Moldova , medic , creier , sanatate , Japonia , proiect , cooperare

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1868
Populația:
491 locuitori

Codreni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codreni și Zloți. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cimișlia și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 491 de oameni. Satul Codreni a fost menționat documentar în anul 1868.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.