14 septembrie 2015, 15:06 Sănătate views 7940
Tot mai multe cupluri nu pot avea copii (Video)
14 septembrie 2015, 15:06 Sănătate views 7940

Tot mai multe cupluri nu pot avea copii (Video)

În Moldova, un cuplu din trei se adresează la medic, deoarece nu poate concepe copii. Datele Ministerului Sănătăţii arată că incidenţa soţilor infertili s-a majorat de două ori pe parcursul ultimilor 10 ani. Moldova este ţara cu cea mai înaltă rată a sterilităţii din Europa, dar şi din fostul spaţiu sovietic.

Specialiştii afirmă că în 40% dintre cazuri sunt infertile femeile, iar în 30 la sută - bărbaţii. Cauzele acestor probleme sunt diverse: stresul, modul de viaţă nesănătos, debutul precoce al vieţii în cuplu, schimbul frecvent de parteneri şi avortul.

Odată cu înaintarea în vârstă, ponderea sterilităţii în rândul populaţiei crește. Cercetările arată că la 20 de ani procentul persoanelor cu probleme de fertilitate este de 4 la sută, la 25 de ani – 8 procente, iar la 30 de ani - 12 la sută. Totodată, cu astfel de probleme se confruntă jumătate din moldovenii în vârstă de 40 de ani şi 95 la sută din persoanele de 45 de ani.

"Tot mai multe cupluri îşi planifică sarcinile după vârsta de 30 de ani când potenţialul reproductiv este în scădere. Dar, mai sunt şi factorii care înfluenţează la direct sănătatea reproductivă atât la femei cât şi la bărbaţi. Unica şi cea mai efectivă metodă de tratament a infertilităţii, mai ales a femeilor după 30,35,40 de ani, este fertilizarea in vitro", a declarat doctorul în medicină, Octavian Moşin.

În Republica Moldova sunt efectuate anual între 600 şi 700 de proceduri de însămânţare artificială.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
187 locuitori

Ivanovca este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Basarabeasca și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 187 de oameni. Satul Ivanovca a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.