08 decembrie 2014, 10:24 Sănătate views 13455
08 decembrie 2014, 10:24 Sănătate views 13455

E lapte sau nu e lapte? Aceasta este întrebarea

Ei bine, eu îmi iubesc copilul. Şi aş dori pentru el tot ce este mai bun. Dar ce rost are, dacă statul ne otrăveşte. Un exemplu simplu: mă duc la magazin după lapte pentru a hrăni copilul cu terci folositor. Privesc încurcată rafturile: ce să aleg?

Mă uit la o denumire simpatică „Prostokvaşino” (film omonim cu desene animate – trad.). Îmi amintesc de motanul Matroskin cu văcuţa lui preferată. Mă uit la ambalaj: "termen de valabilitate  10 zile”, şi deodată  îmi amintesc de laptele bunicii mele, din care a treia zi ea prepara brînză.  Ce mai producători, care au întrecut vaca cu trei zile ale ei. Însă caut anume lapte de vacă. Nu, nu voi lua.

Mă apropii de următorul raft. Tetra Pak, chipurile, ambalaj ecologic, promite lapte "gustos ca în copilărie". Din nou în faţa ochilor apare bunica cu ulciorul. Dar brusc imaginea fantastică dispare: "termenul de păstrare - 3 luni. Doamne, despre ce fel de gust poate fi vorba, stabilizatori – conservanţi, bla-bla-bla? Se pare că a venit timpul să „acoperim ideea despre terci util pentru copil cu ligheanul de aramă”.

Ei bine, ultima încercare. Lapte în pachet, pasteurizat, termenul de valabilitate - o săptămînă. Îl iau, mă duc acasă, gătesc terci, copilul meu fericit se satură cu vitamine, oligoelemente. Restul laptelui îl torn într-un castron pentru a face brînză de casă. Aştept o zi, două, o săptămână .... Mă alarmează faptul că laptele nu s-a înnăcrit chiar şi la o  căldură a verii de 30 de grade. Miros – mirosul doar vag aminteşte de lapte. Bunico, unde eşti? Cu mare grijă, arunc laptele. Sfîrșit.

Sursa: ecology.md

Cuvinte cheie:

lapte , bauturi , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1518
Populația:
1416 locuitori

Morozeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Morozeni și Breanova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 66 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1416 oameni. Satul Morozeni a fost menționat documentar în anul 1518.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.