07 decembrie 2015, 09:45 Sănătate views 5802
Focar de hepatita A în raionul Floreşti
07 decembrie 2015, 09:45 Sănătate views 5802

Focar de hepatita A în raionul Floreşti

Focar de hepatită virală A în raionul Floreşti. Timp de o lună, 21 de persoane, dintre care nouă copii, au fost infectaţi cu această maladie. Pacienţii sînt originari din satele Caşunca şi Prodăneşti.

Oamenii presupun că s-ar fi infectat cu apă din fîntîni. Cei de la SANEPID, însă, sînt siguri că boala vine din afara localităților.

Primul caz de hepatită virală de tip A a fost înregistrat la sfîrşitul lunii octombrie în satul Prodăneşti. Pînă acum, numărul bolnavilor a ajuns la 21. Pacienţii au primit îngrijiri medicale în Secția de boli infecțioase a Spitalului raional Floreşti. În prezent, acolo mai rămîn internaţi nouă copii care au între cinci şi 14 ani.

"Starea copiilor, la moment, e de gravitate medie. Copiii primesc tratamentul respectiv. Aproximativ pînă la o săptămînă o să mai primească tratament", a spus medicul pediatru, Spitalul raional Floreşti, Valentina Foca.

Cei mai mulţi dintre copiii infectaţi sînt elevi la gimnaziul din satul Caşunca.

Şi această femeie spune că nepoata ei de opt ani s-ar fi molipsit la şcoală.

Directorul gimnaziului din satul Caşunca, însă, exclude faptul că elevii s-ar fi îmbolnăvit la şcoală.

"În fiecare clasă de elevi există cîte o butelie de apă potabilă de unde elevii sînt asiguraţi cu apă potabilă pe parcursul zilei. Activităţile în grup le-am stopat pentru a preveni să fie ceilalţi infectaţi", a spus directorul gimnaziului din satul Caşunca, Rosalina Dohocheru.

La rîndul lor, cei de la Centrul de Sănătate Publică spun că maladia ar fi fost contractată de la bolnavi din afara localităţii.
"În proba de apă lipsesc viruşii. Rezultatele sînt negative, dar necătînd la asta s-au făcut măsuri de dezinfecţie a surselor de apă peste tot, la Caşunca şi la Prodăneşti", a menționat medicul epidimiolog, Tamara Sandu.

Medicii nu exclud că, în următoarele zile, ar putea apărea noi cazuri de îmbolnăvire. Pentru ca virusul să nu să se răspîndească şi mai mult, Centrul de Sănătate Publică a dispus vaccinarea copiilor din Caşunca şi Prodăneşti, dar şi a celor din satele vecine.

Hepatita virală de tip A este o boală infecțioasă care afectează ficatul. Maladia mai este numită şi "boala mîinilor murdare".

Sursa: www.prime.md

Cuvinte cheie:

boala , hepatita , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
389 locuitori

Buzdugeni este un sat din cadrul comunei Burlăneşti, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 28 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 389 de oameni. Satul Buzdugeni este menționat documentar la 29 aprilie 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.