15 decembrie 2014, 12:18 Sănătate views 34381
15 decembrie 2014, 12:18 Sănătate views 34381

Cimbrul poate înlocui antibioticele

Marea nenorocire a medicinii moderne este apariţia unor microbi rezistenţi la antibiotice. În această situaţie ar putea fi de folos cele mai obişnuite plante - oregano, busuiocul, cimbrul.

Ataşamentul popoarelor orientale faţă de mirodenii şi uleiuri aromatice nu este un simplu moft. Dacă nu ar exista plantele aromatice şi condimentele, infecţiile cumplite ar fi decimat aceste popoare.

Noi dovezi în acest sens au găsit oamenii de ştiinţă din Anglia. În colaborare cu omologii din India, ei au studiat planta oregano  din Himalaya. Aceasta conţine o varietate de substanţe aromatice, dintre care una - carvacrol – demult suscită interesul savanţilor graţie proprietăţilor sale. Este cunoscut faptul că uleiurile esenţiale cu un conţinut ridicat de carvacrol ucid nu doar multe bacterii, dar şi paraziţii, cum ar fi lambliile (viermi care trăiesc în intestinul subţire şi vezica biliară).

Aceste proprietăţi au fost confirmate şi la oregano. Cercetătorii britanici au comparat efectul uleiului produs din acesta, cu 18 cele mai populare antibiotice. Şi s-au convins că acţionează mai bine – ucide chiar şi microbii rezistenţi la medicamente. De exemplu, Staphylococcus aureus, care a devenit flagelul tuturor spitalelor din lume - focarele unor forme  rezistente ale acestuia îi obligă pe oameni să ardă clinici întregi, altfel nu poate fi distrus.

Rezultatele obţinute permit să se înceapă nu numai producţia de săpun şi detergent, cu extras de oregano, dar, de asemenea, a şerveţelelor speciale şi bandajelor, precum şi a spray-urilor cu uleiuri esenţiale – microbii mor, chiar şi la concentraţii scăzute de oregano în aer. Producătorii de suplimente biologice şi uleiuri esenţiale cu carvacrol se aşteaptă la un mare boom.

Vestea este bună şi pentru noi: consumînd regulat plante aromatice ne protejăm împotriva multor infecţii şi paraziţi. Pentru aceasta adăugaţi în mod regulat la salate, supe, ceai, oregano proaspat, dar şi busuioc, cimbru, cimbrişor. Grădinarii cu siguranţă vor planta cîteva straturi cu plante aromatice, iar în timpul iernii ele pot fi cultivate în casă in ghivece, ca florile. şi mirosul este plăcut, şi sănătatea protejată.


Cuvinte cheie:

sanatate , alimentatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
71 locuitori

Rogojeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei face parte și loc. stația de cale ferată Rogojeni. Satul Rogojeni se află la o distanță de 35 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 71 de oameni. Prima atestare documentară a satului Rogojeni datează din anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.