06 ianuarie 2016, 15:16 Sănătate views 7465
În premieră, va fi creat un spital universitar
06 ianuarie 2016, 15:16 Sănătate views 7465

În premieră, va fi creat un spital universitar

În premieră, la Chişinău va fi creat un spital universitar. Instituţia, care urmează să fie inaugurată până în 2017, va fi dotată cu echipament medical performant de diagnostic şi tratament.

În cadrul spitalului, studenţii, rezidenţii şi doctoranzii Universităţii de Medicină vor face cercetări şi ore practice.

Crearea instituţiei este prevăzută într-un proiect de lege, propus de un grup de deputaţi. Documentul a fost elaborat în urma recomandărilor experţilor străini, careau constatat că instruirea medicală în ţara noastră nu corespunde standardelor internaţionale.

"Este planificată să fie o instituţie de nivel terţiar. Planifică să presteze cele mai performante servicii medicale, bazate pe cele mai moderne tehnologii medicale, metodologii inovative, implicarea în prcatică a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice", a declarat Rodica Scutelnic, şef de direcţie al Ministeruliui Sănătăţii.

În prezent, studenţii, rezidenţii şi doctoranzii fac practica medicală în cadrul catedrelor Universităţii de Medicină amplasate în diferite spitale. Iar din această cauză instruirea decurge anevoios.

"Nu este accesul direct la pacienţi. Nu este utilajul performant. De asemenea, spaţii pentru lucrări practice, spaţii pentru seminare teoretico-practice", a spus Lilia Botezatu, medic rezident.

"Acolo unde ar avea legătura dintre patul bolnavului, laboratorul performant şi posibilitatea unor tratamente sofisticate. Din păcate, în multe dintre spitalele noastre acestea nu sunt posibil de realizat", a susţinut doctoranda Victoria Rusu.

Spitalul Universitar va oferi însă mai multe posibilităţi.

"Diagnosticul este efectuatat mult mai rapid. Ca rezultat rata de complicaţii este mult mai mică. Aflarea pacienţilor este mult mai scurtă şi populaţia are acces direct la servicii de înaltă performanţă", a spus Cornelia Guţu-Bahov, şefa secţiei Reanimare Spitalul „Sfânta Treime".

Spitalul Universitar va fi creat în cadrul unui proiect finanţat de Agenţia Internaţională pentru Dezvoltare. Suma investiţiilor urmează să fie stabilită de Ministerul Sănătăţii.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

spital , universitatea , sanatate , studenţi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1553 locuitori

Hulboaca este un sat din cadrul comunei Grătieşti, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 13 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1553 de oameni. Satul Hulboaca a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.