05 aprilie 2016, 11:45 Sănătate views 6138
Un pacient cu insuficienţă cardiacă avansată a primit o nouă şansă la viaţă
05 aprilie 2016, 11:45 Sănătate views 6138

Un pacient cu insuficienţă cardiacă avansată a primit o nouă şansă la viaţă

Pentru prima oară în Republica Moldova a fost efectuată o intervenţie chirurgicală în urma căreia unui pacient cu insuficienţă cardiacă avansată i-a fost implantat un dispozitiv care îi va salva viaţa.

Operaţia a fost efectuată de cardiologi din străinătate, asistaţi de medici moldoveni, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Pacientul supus intervenției are 65 de ani și a suportat mai multe operații chirurgicale la inimă. Din cauza că boala de care suferă a avansat, inima pacientului a crescut. Iar pentru că medicii nu au reușit să găsească alte soluții pentru a-i aduce inima într-o stare bună, au hotărât să-i implanteze un dispozitiv cu funcție de resincronizare și defibrilare, care îi va prelungi viața.

Potrivit directorului medical al instituției spitalicești unde a avut loc intervenția chirurgicală, Aureliu Batrânac, acest dispozitiv nu înlocuiește transplantul cardiac, însă prelungește viața pacientului până în momentul în care va fi posibil transplantul.

Intervenția a fost efectuată de o echipă de cardiologi din Turcia, care au fost asistați de medici din Republica Moldova. „În urma unei astfel de intervenții, inima are o forță de contracție mai mare, circulația este îmbunătățită, la fel și calitatea vieții pacientului", susține medicul cardiolog din Turcia, Erdem Diker.

Dispozitivul care îi va salva viața bărbatului nu este compensat de Compania Națională de Asigurări în Medicină, iar costul unui astfel de mecanism se ridică la mii de euro.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1800
Populația:
1724 locuitori

Taraclia de Salcie este un sat şi comună din raionul Cahul. Taraclia de Salcie este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1724 de oameni. Satul Taraclia de Salcie a fost menționat documentar în anul 1800.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.