09 aprilie 2016, 10:25 Sănătate views 6063
În Moldova tratamentul diabetului, gratuit și pentru persoanele fără poliță
09 aprilie 2016, 10:25 Sănătate views 6063

În Moldova tratamentul diabetului, gratuit și pentru persoanele fără poliță

În Republica Moldova medicamentele necesare pentru tratarea diabetului sunt oferite gratuit atât pentru persoanele asigurate cât și pentru cele care nu au poliță medicală.

Tratamentul pacienților cu diabet zaharat este acoperit financiar de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), însă persoanele care dețin poliță de asigurare beneficiază de servicii gratuite şi la nivel de ambulatoriu, asistenţă spitalicească, servicii medicale de înaltă performanţă, îngrijiri la domiciliu.

Potrivit datelor CNAM, volumul de mijloace financiare alocate pentru antidiabeticele compensate a constituit, în 2015, peste 97 milioane de lei, cu aproape 32 de milioane mai mult decât în anul precedent. Costurile acestora deţin cea mai mare pondere (33,55% - în 2015) în structura cheltuielilor pentru medicamente compensate.

În anul 2015 au fost majorate de peste două ori cheltuielile pentru analogii de insulină umană şi au atins suma de 10 milioane 280 mii de lei. Alte în jur de 42 milioane de lei au fost alocate pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă în cadrul asistenţei medicale primare în ceea ce priveşte prevenirea, depistarea precoce şi supravegherea diabetului zaharat.

Pe parcursul anului trecut, peste 80 de mii de persoane au beneficiat gratuit de medicamente pentru tratarea diabetului.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină atenţionează populaţia că această maladie poate fi prevenită prin adoptarea unui mod sănătos de viaţă, care se bazează pe alimentaţia variată şi echilibrată, activitatea fizică, respectarea regimului de odihnă şi somn, controlul nivelului de stres, evitarea deprinderilor dăunătoare.

Pe 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii, în acest an aceasta este dedicată luptei cu diabetul.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

diabet , tratament , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
1107 locuitori

Bursuceni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţle Slobozia-Măgura și Bursuceni. Localitatea este situată în valea rîului Ciulucul Mic, la o distanţă de 37 km de oraşul Sîngerei şi la 88 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1107 oameni. Satul Bursuceni a fost menționat documentar în anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.