05 iulie 2016, 12:20 Sănătate views 5899
Roşiile cu pulpă lemnoasă - rezultatul administrării stimulatorilor de creştere
05 iulie 2016, 12:20 Sănătate views 5899

Roşiile cu pulpă lemnoasă - rezultatul administrării stimulatorilor de creştere

Pe cît de atrăgătoare la formă şi culoare, pe atît de neplăcute la gust. Tot mai mulţi cumpărători se plâng pe calitatea proastă a roşiilor de pe piaţă. Contactat de IPN, Tudor Darie, producător de tomate din Drochia, spune că roşiile care au pulpa tare, fibroasă şi uneori cu cep lemnos sunt rezultatul utilizării neechilibrate a stimulatorilor de creştere şi preparatelor chimice pentru coacere.

„Unii producători cresc tomatele pe strat sintetic, în firul de răsad stă înfipt un ac prin care vine apă cu îngrăşăminte minerale, iar ca rezultat creşte o plantă mare şi frumoasă. Tehnologiile avansate folosite stimulează agenţii economici să comercializeze anume aceste produse pentru că fac preţul de cost cel mai mic şi producătorii se aleg cu profitul cel mai mare", spune Tudor Darie.

Potrivit producătorului, „cumpărătorii mănîncă cu ochii, nu pun pe limbă", iar roşiile crescute cu îngrăşăminte au un aspect comercial foarte atrăgător.

Tudor Darie recomandă să nu consumăm roşiile crescute intensiv, care au o nuanţă de roşu aprins şi aproape nu au seminţe. Tomatele naturale nu sunt omogene, iar seminţele lor sunt tari şi bine formate.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

legume , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1078 locuitori

Egoreni este un sat şi comună din raionul Soroca. Egoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1078 de oameni. Satul Egoreni a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.