07 iulie 2016, 15:30 Sănătate views 4919
În perioada estivală sînt mai frecvente intoxicaţiile alimentare
07 iulie 2016, 15:30 Sănătate views 4919

În perioada estivală sînt mai frecvente intoxicaţiile alimentare

În primele şase luni ale anului curent, în ţară au fost înregistrate zece izbucniri de boli diareice acute, dintre care patru cazuri au avut loc în grădiniţe. În rezultat, 84 de oameni au avut de suferit. Medicii atenţionează că, în perioada caldă a anului, bolile diareice acute şi intoxicaţiile alimentare sunt mai frecvente şi ne sugerează să respectăm unele reguli de precauţie.

Potrivit medicului epidemiolog de la Centrul Național de Sănătate Publică, Vladimir Sliusari, în perioada de vară, caracterizată prin temperaturi sporite a mediului ce favorizează multiplicarea intensă a microorganismelor, are loc creșterea sezonieră a numărului cazurilor de boli diareice acute precum: dizenteria, salmoneloza sau infecțiile de etiologie virală. Sursa de infecţie pentru unele boli diareice poate fi doar omul bolnav sau purtătorul, însă pentru o bună parte din aceste boli drept surse de infecţie pot servi animalele, păsările şi rozătoarele.

„Perioada de incubaţie variază de la cîteva ore până la şapte zile. Semnele îmbolnăvirii sunt: dureri abdominale, diaree, febră", a declarat medicul epidemiolog, Vladimir Sliusari.

Vladimir Sliusari a mai spus că pentru evitarea îmbolnăvirii prin boli diareice acute este important de cunoscut şi respectat unele reguli simple de precauţie.

„Evitaţi procurarea produselor alimentare ce se comercializează în condiţii nesigure, păstraţi alimentele la temperaturi adecvate, fiţi atenţi când consumaţi alimente de la ceremonii, spălaţi-vă cît mai des pe mâini, spălaţi cu detergenţi vasele, consumaţi doar apă potabilă sau fiartă", a menţionat medicul.

La apariţia primelor semne de boală este necesar să solicitați imediat asistenţă medicală, iar în cazuri grave să chemaţi ambulanţa. Nici într-un caz nu administraţi autotratamentul.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

intoxicatie , vara , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
1083 locuitori

Condrăteşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Curtoaia și Condrăteşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1083 de oameni. Satul Condrătești a fost menționat documentar în anul 1594.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.