09 iulie 2016, 09:35 Sănătate views 6068
Studiu: Doar 27% dintre moldoveni sînt convinși că duc un stil de viață sănătos
09 iulie 2016, 09:35 Sănătate views 6068

Studiu: Doar 27% dintre moldoveni sînt convinși că duc un stil de viață sănătos

În iulie 2016 a fost realizat un studiu național privind stilul de viață sănătos (SVS) al moldovenilor, inițiat de marca comercială de apă potabilă OM. Studiul a răspuns la o serie de probleme importante legate de stilul de viață sănătos al cetățenilor Republicii Moldova. Printre acestea se numără gradul de satisfacție față de propria sănătate, importanța modului de viață sănătos și barierele ce stau în calea abordării lui.

Scopul cercetării – pentru a studia atitudinea populației din Moldova față de un stil de viață sănătos. Compania de cercetare a intervievat 650 de locuitori ai Moldovei din diferite regiuni, în vîrstă de 16-50 ani, prin metoda sondajului la telefon.

Studiul a relevat faptul că marea majoritate (80%), face referire la îngrijirea sănătății drept cea mai importantă parte a vieții, alături de îngrijirea familiei sau a copiilor (79%). Doar 15% dintre oameni cred că nu au probleme de sănătate, iar fiecare al treilea evaluează starea sănătății sale sub medie. 74% dintre respondenți nu acordă suficient timp sănătății lor, și doar 27% dintre locuitorii Republicii Moldova sînt convinși că duc un stil de viață sănătos.

Marea majoritate a respondenților (84%) consideră că un stil de viață sănătos include o dietă adecvată, exerciții fizice sau sport. De asemenea, moldovenii cred că ar trebui să mențină un stil de viață sănătos pentru a-și îmbunătăți bunăstarea (72%), pentru a se menține în formă bună (67%), pentru a da un exemplu copiilor și altor persoane (65%). Una dintre barierele externe majore pentru a duce SVS, indicate de 55% de respondenți, este lipsa de timp, iar 46% – lipsa de bani.

Astfel, rezidenții țării au o înțelegere comună a importanței stilului de viață sănătos, unul din cinci ar dori să ducă un stil de viață mai sănătos, dar nu se pot autoorganiza mereu. Pentru a schimba situația, echipa OM, în persoana liderului său Danil Balaban, a anunțat pe 2 iulie, în rețeaua de socializare Facebook despre lansarea unei noi campanii de "însănătoșire" a 10 locuitorii din Chișinău, care pe termen lung ar trebui să devină o mișcare de masă, capabilă să angajeze și să schimbe viețile oamenilor din întreaga țară. Timp de patru zile, au fost recepționate peste 100 de cereri, din care vor fi selectați membrii cei mai activi, care vor avea posibilitatea nu doar să se schimbe pe ei înșiși, dar, de asemenea, să conducă după ei familia, prietenii și colegii.

10 participanți selectați vor trece un control medical și vor primi un program cuprinzător, care îi va ajuta să pășească cu încredere pe drumul unui mod de viață sănătos. Controlul medical detaliat va fi efectuat de MedPark, iar componentele de fitness vor fi examinate de Energy Fitness. Ulterior, procesului se vor alătura un nutriționist și un instructor de fitness, care vor supraveghea activiștii timp de 3 luni. Participanții la această inițiativă nu vor suporta costurile financiare.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

studiu , sanatate , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
993 locuitori

Ciolacu Vechi este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Fălești și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 993 de oameni. Satul Ciolacu Vechi a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.