04 mai 2017, 17:15 Sănătate views 59976
De ce moldovenii nu se lecuiesc
04 mai 2017, 17:15 Sănătate views 59976

De ce moldovenii nu se lecuiesc

Aproximativ 25% dintre cetățenii Republicii Moldova nu merg la medic atunci cînd se îmbolnăvesc, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Există cîteva motive a refuzurilor de a apela la îngrijire medicală calificată. Oamenii nu au bani pentru a se adresa unui medic, alții se tratează conform prescripțiilor anterioare, recurg la autotratament sau la medicina tradițională.

Cifrele seci ale Statisticii le-au comentat locuitorii Chișinăului.

„Mergem foarte rar la medic. Atunci cînd avem nevoie de document ne adresăm, în cazul vreunui certificat pentru serviciu, dacă e ceva foarte grav sau cu copilul. Așa însă ne tratăm prin metode vechi, recurgem la autotratament, pe Internet pot fi găsite multe și de toate", a spus o locuitoare a capitalei. În opinia ei, oamenii nu se adresează după ajutor medical, pentru că trebuie să stea mult la cozi, să se înscrie în prealabil la medic ca apoi doctorii să le prescrie medicamente scumpe.

În Moldova, medicii de familie îndeplinesc și lucrul medicilor-specialiști de profil „Iată acesta e întreg sistemul din policlinici - o mare problemă. Aceste interminabile cozi, trebuie să te înscrii, să aștepți. Cel de-al doilea motiv – finanțele. Știți, medicii prescriu cele mai scumpe medicamente, iar oamenii găsesc metode mai ieftine de tratament", a adăugat ea.

O altă femeie tînără consideră că oamenii preferă autotratamentul, deoarece nu au încredere în medici, dar și din cauza atitudinii nepoliticoase față de pacienți. „E un personal grosolan în aceste spitale, vii la ei de parcă le-ai fi dator cu ceva. Nici un fel de respect", a menționat ea.

Potrivit părerii unuia dintre bărbații intervievați, locuitorii Moldovei nu merg la medici, deoarece se tem de diagnostic. „Poate că nu doresc să-și „stîrnească" organismul că acuși medicii îi găsesc ceva...", consideră el.

Pe parcursul chestionării interlocutorii au căzut de acord că principalul motiv de ignorare a serviciilor medicilor este prețul ridicat al acestora.

Acest lucru îl resimt, în special, oamenii în vîrstă, consideră o pensionară. „Chiar și la policlinicile de stat totul este cu plată. Unde ajungi cu o asemenea pensie? Dacă pensia ar fi fost mai decentă, atunci oamenii ar fi supraviețuit, iar așa mor toți. Reiese că e mai bine nici să nu te adresezi medicilor", a menționat ea.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

tratament , sanatate , medic

Comentarii

 (1)
  • #1 imya Răspunde Citează selecţia
    крах платной медицины
    Сколько можно говорить об изменениях в медицине? Жалоб всё больше, а реакции евроинтеграционных властей никакой. Когда вернут бесплатную медицину? Когда обязательное страхование станет накопительным с правом использования денег застрахованным лицом? А потом удивляются что у министра здравоохранения лексус, а пенсионеры не могут лечиться. Эта власть антисоциальная в отличии от власти Коммунистов.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1659 locuitori

Moara de Piatră este un sat şi comună din raionul Drochia. Moara de Piatră este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Drochia și la 159 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1659 de oameni. Satul Moara de Piatră a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.