19 mai 2017, 12:35 Sănătate views 6861
Epidemia de rujeolă – la hotar cu Moldova
19 mai 2017, 12:35 Sănătate views 6861

Epidemia de rujeolă – la hotar cu Moldova

Rujeola, care a luat mai multe vieți în România, a ajuns la cîțiva pași de țara noastră, la Iași fiind înregistrat primul caz de deces din cauza acestei boli.

Un bebeluș de numai cinci luni a murit la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva" din Iași, la aproximativ o zi de la internare, comunică ziaruldeiasi.ro.

Potrivit sursei, analizele de laborator au confirmat diagnosticul de rujeolă, după decesul copilului. Acesta era din localitatea Fereşti, judeţul Vaslui. La Spitalul din Iași mai sînt internați doi copii infectaţi cu rujeolă, ambii nevaccinaţi. În cazul unuia dintre ei, de nouă ani, medicii presupun că ar fi vorba de refuzul părinţilor. În celălalt caz, vaccinarea nu s-a făcut din cauza vîrstei mici, sub 9 luni, vaccinul ROR fiind indicat începînd cu vârsta de 12 luni.

Responsabilii din sistemul medical văd cauza epidemiei în refuzul multor părinţi de a-şi vaccina copiii, calificînd această situație drept inconştienţă. Astfel, un copil nevaccinat poate să nu fie neapărat victimă, dar devine un factor de răspândire a bolii şi poate ucide indirect alţi copii cu care intră în contact şi nu au vaccinul din cauza vîrstei prea mici.

Chiar dacă aceste cazuri de rujeolă vin din afara Iaşului, medicii de aici sînt îngrijorați, deoarece ele arată că epidemia din vestul ţării, extinsă ulterior în sud, şi unde a ucis zeci de copii, a ajuns acum şi în Moldova. Potrivit ultimei informări săptămânale a Centrului Naţional de Surpaveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în judeţul Iaşi au fost diagnosticate 15 cazuri de rujeolă, în timp ce în judeţul Vaslui au fost confirmate 11 cazuri. În regiunea de nord-est au mai fost confirmate 39 de cazuri în judeţul Suceava, unul la Botoşani, opt la Neamţ şi patru la Bacău. Singurul deces confirmat la un pacient din Moldova diagnosticat cu rujeolă este cel al bebeluşului din Vaslui. Medicii subliniază că oricine, la orice vîrstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezvoltat boala şi să nu aibă contraindicaţii. Simptomatologia bolii se dezvoltă, de obicei, după opt zile de la expunerea la virus. Simptomele iniţiale sînt febra, tusea persistentă, secrețiile nazale, uneori diareea. Ulterior apar pete mici de culoare alb-gri în interiorul gurii, urmate de o erupție cutanată. Petele mici şi roşii apar mai întîi la nivelul feţei şi apoi cuprind tot corpul.

De la începutul epidemiei în vestul României, la nivelul întregii țări s-au înregistrat peste 25 de decese în rîndul copiilor, cei mai mulţi dintre aceştia fiind nevaccinaţi. În Timiş au fost înregistrate cele mai multe cazuri: opt decese, urmînd judeţele Arad, Dolj şi Caraş-Severin.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

sanatate , epidemie , copii , boala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
258 locuitori

Prodăneştii Vechi este un sat din cadrul comunei Ştefăneşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Prodăneştii Vechi a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.