06 martie 2019, 15:30 Sănătate views 6924
06 martie 2019, 15:30 Sănătate views 6924

Mîncarea nesănătoasă duce la depresie


Foto: kedem.ru 

Nu există diete magice, spun medicii, însă faptul că introduceţi în dietă în principal legume, fructe, alimente cu cereale integrale, lactate cu conţinut scăzut de grăsimi şi carne slabă, lăsînd alimentele procesate, vă întăreşte sănătatea fizică şi o susţine pe cea mentală. Însă analizele similare, efectuate pe femeile care consumau în principal fructe, salate, peşte, tofu, nuci şi alune, iaurt şi vin roşu nu au indicat asocieri cu depresia şi anxietatea.

Conform rezultatelor unui studiu recent, femeile care suferă de depresie îţi pot alimenta boala printr-o dietă nesănătoasă, ce conţine alimente procesate şi zahăr, informează Dailymail.

Cercetătorii au descoperit că tulburările de dispoziţie sînt mai frecvente la femeile între 20 şi 93 de ani care, timp de 10 ani, au mîncat în principal alimente procesate, rafinate, cu conţinut ridicat de grăsimi.

Echipa de cercetători a luat în considerare evaluările dietare şi psihiatrice adunate timp de peste 10 ani de la 1046 de femei. Un total de 925 de femei aveau tulburări de dispozitie, în timp ce 121 dintre ele aveau tulburări depresive şi/sau anxietate.

Atunci cînd au încercat să evalueze modul în care dieta poate fi asociată cu tulburările de dispoziţie, ei au descoperit că o dietă occidentală, care include în principal hamburgerii, pîinea albă, pizza, chipsurile, laptele cu tot felul de arome adăugate, berea şi alimentele cu adaosuri de zahăr, era asociată cu un procentaj cu 50 % mai mare al probabilităţii de tulburări depresive.

Din contra, atît depresia cît şi anxietatea apăreau cu 30 % mai rar printre femeile cu o dietă mai traditională, alcătuită în principal din legume, fructe, carne de vită, miel, peşte şi alimente din cereale integrale. Aceste asocieri au fost constatate din nou atunci cînd au fost incluşi în studiu şi o varietate de factori ca vîrsta, greutatea, statutul social şi economic, educaţia, activitatea fizică, fumatul şi obiceiurile legate de consumul de alcool.

Însă analizele similare, efectuate pe femeile care consumau în principal fructe, salate, peşte, tofu, nuci şi alune, iaurt şi vin roşu nu au indicat asocieri cu depresia şi anxietatea. Cercetătorii au spus ca descoperirile subliniază nevoia de studii suplimentare pentru a determina dacă alimentaţia nesănătoasă duce la scăderea sănătăţii mentale sau invers.


Cuvinte cheie:

sanatate , alimentatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1533
Populația:
1309 locuitori

Vărzăreştii Noi este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vărzăreştii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Vărzăreştii Noi a fost menționat documentar în anul 1533.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.