24 ianuarie 2018, 09:30 Sănătate views 13417
În 2017 consumul de bunuri şi servicii în sănătate a fost de 13,2 miliarde de lei
24 ianuarie 2018, 09:30 Sănătate views 13417

În 2017 consumul de bunuri şi servicii în sănătate a fost de 13,2 miliarde de lei

Anul trecut, consumul de bunuri şi servicii în sănătate a fost de 13,2 miliarde de lei.

Progresăm, dar tot rămînem în urmă. Cam aşa ar suna diagnosticul sistemului de sănătate din Republica Moldova pentru ultimii 25 de ani, comparativ cu statele din Europa de Vest. Cele mai importante restanţe sînt la capitolul mortalitate în rândul copiilor de pînă la cinci ani, speranţa de viaţă la naştere, calitatea şi accesul la serviciile medicale dar şi performanţa sistemului de sănătate.

Potrivit unui studiu realizat de Expert Grup, în ultimii 25 de ani în Republica Moldova s-au făcut progrese în sănătate. Totuşi, acestea nu au fost suficiente pentru a reduce diferenţa faţă de ţările din vest. Îngrijorătoare sînt speranţa de viaţă la naştere şi rata mortalităţii în rândul copiilor de pînă la cinci ani.

Indicele de acces şi calitatea serviciilor de sănătate sînt şi ele nesatisfăcătoare. Cauza ar fi asigurarea financiară a sistemului, care cade în mare parte pe umerii pacienţilor. De exemplu, în 2016, consumul de bunuri şi sănătate s-a ridicat la 13,2 miliarde lei.

Mai mult, medicamentele procurate de pacienţi în 2016 au fost estimate la aproape 4,8 miliarde lei, adica 37% din totalul cheltuielilor în sănătate. Şi calitatea serviciilor, care ar trebui să se dezvolte odată cu tehnologiile, lasă de dorit atât în ceea ce priveşte medicina primară cît şi în sectorul spitalicesc.

Există lacune grave şi în eficienţa sistemului public de sănătate. Totodată şi transparenţa sitemului este de doar 36%, ceea ce clasează Republica Moldova printre ţările cu un nivel nesatisfăcător la acest capitol. Prin urmare sunt necesare reforme şi politici de modernizare şi eficientizare a sitemului de sănătate.

Studiului "Eficienţa şi transparenţa sistemului de sănătate din Republica Moldova" a fost elaborat de Centrul Analitic Indepedent Expert Grup.

Sursa: tvrmoldova.md

Cuvinte cheie:

sanatate , 2017 , servicii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
1170 locuitori

Clişova este un sat şi comună din raionul Orhei. Clişova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Orhei și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1170 de oameni. Satul Clișova a fost menționat documentar în anul 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.