06 august 2018, 14:30 Sănătate views 6392
Numărul cazurilor de boli diareice acute este în creștere ,
06 august 2018, 14:30 Sănătate views 6392

Numărul cazurilor de boli diareice acute este în creștere ,

Aproape 360 de persoane din municipiul Chişinău, dintre care 248 de copii, au ajuns săptămâna trecută în instituţiile medicale de profil infecţios cu boli diareice acute. Anunțul a fost făcut de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, în ședința săptămînală de astăzi a serviciilor Primăriei capitalei.

Potrivit sursei citate, numărul cazurilor de boli diareice acute este în creștere față de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat aproape 290 de cazuri. „În total, au fost spitalizate 201 de persoane, sau 56%. Printre copiii care frecventează grădiniţele, s-au înregistrat 25 de cazuri sporadice de boli diareice acute", a spus Olaru.

Solicitat de agenție, șeful Secției boli diareice acute din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Bîrcă, a specificat că există un șir de factori care contribuie la răspândirea bolilor diareice acute. „Este vorba de igiena mâinilor, este necesar să spălăm mâinile cu săpun, inclusiv înainte de prepararea bucatelor. Un factor important este procurarea alimentelor din locurile autorizate, nu din stradă sau alte locuri neautorizate. Un factor decisiv este ca produsele alimentare să nu aibă termenul de valabilitate expirat. La fel, produsele alimentare trebuie pregătite termic un timp suficient și păstrate la rece. Un risc reprezintă și consumul apei potabile din locuri nesigure, cum ar fi fântânile sau izvoarele neamenajate. Un pericol prezintă și scăldatul în bazinele acvatice ce nu corespund cerințelor sanitaro-igienice", a afirmat Ion Bîrcă.

Semnele clinice ale diareii sunt: febră înaltă de până la 40°C, dureri în abdomen, greţuri, vomă, slăbiciuni generale, cefalee. La copii, în special la micuţii de până la un an, semnele clinice se dezvoltă mai repede decât la adulţi şi starea sănătăţii se poate agrava în timp scurt.

În cazul apariţiei semnelor clinice de boli diareice acute, nu se permite autotratamentul, mai ales cînd aceste simptome se dezvoltă la copii. Recomandarea de bază este consultarea de urgenţă a medicului de familie, care va prescrie tratamentul corespunzător în baza investigațiilor clinice și de laborator.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

sanatate , boala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
1931 locuitori

Aluniş este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Aluniş este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, este situat la 20 km de oraşul Rîşcani şi la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1931 de oameni. Satul Aluniș a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.