23 august 2018, 16:50 Sănătate views 11948
Medicii vor verifica la frontieră persoanele cu simptome de rujeolă
23 august 2018, 16:50 Sănătate views 11948

Medicii vor verifica la frontieră persoanele cu simptome de rujeolă

În cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei va activa, până la finele lunii curente, cîte un lucrător medical, pentru a identifica persoanele cu simptome de rujeolă. Măsura are scopul de a preveni transmiterea transfrontalieră a virusului rujeolic.

Potrivit Poliției de Frontieră, conducerea instituției a cerut polițiștilor de frontieră să monitorizeze permanent fluxul de călători. O atenție sporită va fi acordată persoanelor sosite din Ucraina și România, preponderent copii.

Totodată, specialiștii medicali ai Poliției de Frontieră au venit cu un set de recomandări privind protecția individuală a personalului antrenat în efectuarea controlului trecerii frontierei de stat. Astfel, efectivul de la frontieră trebuie să respecte distanța de convorbire cu călătorii, să întrețină încăperile de serviciu în stare curată și să folosească măști în cazurile de apariție a riscurilor de contact cu persoanele suspecte de îmbolnăvire.

Dacă vor fi identificați călători cu simptomatica caracteristică rujeolei, în orice subdiviziune de frontieră s-a dispus amenajarea unui spaţiu separat corespunzător (izolator) pentru intervievarea persoanei suspecte sau afectate, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru consultarea medicală a acesteia. La fel, s-a dispus asigurarea accesului serviciului medical corespunzător, autospecialei şi mijloacelor pentru efectuarea diagnozei, prelevarea probelor biologice, care să permită examinarea şi preluarea rapidă a persoanei bolnave.

Totodată, astăzi în presă s-a vehiculat că doi adulți din Vulcănești s-au infectat de rujeolă. Solicitată de agenție, șefa Serviciului de presă al ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, a specificat că „primul caz nu a fost confirmat de laborator, iar în cel de-al doilea caz au fost realizate investigații medicale, rezultatele de laborator fiind gata peste o săptămână".

În total, peste o sută de cazuri de rujeolă au fost confirmate de la începutul lunii august curent. În același timp, există alte 68 de cazuri suspecte care se află în proces de investigare. Virusul a fost înregistrat la persoane din raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia, Cahul, Ungheni, Hânceşti şi Cantemir.

Autoritățile au anunțat la începutul acestei săptămâni Cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul țării, iar până la începutul noului an școlar toți copiii urmează a fi vaccinați. Elevii care nu sunt vaccinați nu vor fi admiși în instituțiile de învățământ.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

frontiera , rujeolă , medic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
320 locuitori

Inundeni este un sat din cadrul comunei Vasilcău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 320 de oameni. Satul Inundeni a fost înființat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.