29 septembrie 2018, 16:25 Sănătate views 12645
Bolile de inimă omoară cei mai mulți oameni în Republica Moldova
29 septembrie 2018, 16:25 Sănătate views 12645

Bolile de inimă omoară cei mai mulți oameni în Republica Moldova

Bolile de inimă se plasează pe primul loc printre cauzele de deces ale populației din Republica Moldova. Acestia constituie aproape 57%. Datele sunt prezentate de către Agenţia Naţională de Sănătate Publică, în contextul Zilei Mondiale a Inimii, care este marcată la 29 septembrie.

Potrivit ANSP, în pofida faptului că se atestă o descreștere lentă a ratei mortalității din cauza bolilor cardiovasculare, totuşi nivelul rămâne destul de înalt. În 2007 se înregistrau 676 de cazuri de deces la 100 de mii locuitori, iar în 2017 cifra era de 605. În structura deceselor cauzate de bolile cardiovasculare predomină cardiopatia ischemică, bolile cerebral vasculare, infarctul miocardic acut și cardiopatia hipertensivă.

ANSP spune că există mai mulți factori de risc asociați cu bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale. Este vorba de diabetul zaharat, vîrsta, hipertensiunea arterială, inactivitatea fizică, dieta nesănătoasă, fumatul, nivelul colesterolului şi obezitatea. Specialiştii susţin că povara bolilor cardiovasculare poate fi redusă, doar dacă persoanele pot să își asume controlul propriei sănătăți a inimii.

Totodată, este necesar ca autorităţile să înțeleagă amploarea problemei și să se implice prin investiții în supravegherea și monitorizarea bolilor cardiovasculare. Sînt necesare politici de control al tutunului, taxe pentru reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare, strategii de reducere a consumului de alcool și promovarea alimentației sănătoasă în instituțiile pentru copii.

La nivel mondial, bolile de inimă omoară anual 17,7 milioane de oameni. Circa 80% din populaţie este din țările cu venituri mici și medii.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

inima , sanatate , boala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
86 locuitori

Mîrzoaia este un sat din cadrul comunei Iurceni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Mîrzoaia a fost menționat documentar în anul 1597.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.