07 iulie 2014, 10:32 Sănătate views 23486
07 iulie 2014, 10:32 Sănătate views 23486

De ce roşiile nu sînt gustoase?

Această întrebare legitimă a fost ridicată de milioane de oameni din întreaga lume, care au observat în ultimii ani, că roşiile nu mai au acelaşi gust cu care ne-am obişnuit din copilărie. Un nou studiu în această direcţie a descoperit că selecţia axată strict pe culoarea şi aspectul exterior al roşiilor a dus la pierderea genelor responsabile de conţinutul de zaharuri şi arome, relatează Science Magazine.

Tomatele provin din America de Sud, iar în prezent sînt cultivate pe aproape toate continentele. Peste 15 milioane tone de tomate sînt recoltate doar din Statele Unite în decursul unui singur an. Fermierii culeg tomatele înainte să prindă culoarea roşie. De fapt, timp de peste 70 ani, fermierii au selectat şi cules tomatele care aveau o culoare verde uniformă, înainte să se coacă.

Oamenii de ştiinţă au identificat gena responsabilă de colorit, denumită SIGLK2. Tomatele a căror genă SIGLK2 prezintă mutaţii nu doar că au mai puţine cloroplaste, dar au un conţinut mult redus de zaharuri.

Prin injectarea unei gene identice în tomate, cercetătorii au reuşit creşterea cu circa 40% a conţinutului de glucoză şi fructoză. Conţinutul de licopen, un antioxidant extrem de benefic pentru sănătatea organismului uman, a înregistrat de asemenea creşteri.

Cu toate acestea, o parte din oamenii de ştiinţă nu sînt convinşi că această intervenţie genetică va duce la îmbunătăţirea gustului roşiilor. Conţinutul crescut de zaharuri din plantă poate duce la schimbări în celelalte părţi ale plantei (spre exemplu, circa 80% din zaharurile tomatelor sînt de fapt produse în frunze pentru a fi transportate ulterior spre fructe).

O cauză importantă a lipsei de gust a roşiilor este recoltarea prea timpurie a tomatelor verzi, care afectează iremediabil calitatea lor.

Coacerea roşiilor după ce au fost culese de verzi nu este deloc un fenomen asemănător cu coacerea roşiilor lăsate să crească şi să se matureze pe plantă.

Cuvinte cheie:

fructe si legume , vitamine , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1122 locuitori

Hancăuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hancăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 26 km de oraşul Edineţ, la 47 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 228 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1122 de oameni. Prima atestare documentară a așezării datează din anul 1429, cînd domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun dăruia lui Radu grămătic satul Ivancăuți (denumirea veche a satului Hancăuți.)

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.