19 octombrie 2012, 09:55 Sănătate views 12723
19 octombrie 2012, 09:55 Sănătate views 12723

Medicii avertizează asupra pericolului de otrăvire cu ciuperci

"Utilizarea ciupercilor sălbatice poate provoca intoxicații cu consecințe letale" - avertizează experții Centrul Municipal de Sănătate Publică. De la începutul sezonului ciupercilor, în Moldova s-au întețit cazurile de otrăvire cu ciuperci. Numai în Chișinău au fost fixate 13 cazuri de intoxicații cu ciuperci, iar de la începutul anului – 32. Din fericire, în acest an nu s-au înregistrat victime.

Potrivit medicilor, deosebit de periculos este buretele viperei, care adesea este confundat cu ciuperci comestibile. De asemenea, au fost înregistrate cazuri de otrăvire cu amanita și cu gălbiori.

Medicii atenționează că e posibilă și otrăvirea cu ciuperci comestibile, care nu au fost supuse unui tratament termic adecvat sau au crescut în zone contaminate ori de-a lungul potecilor.

Solicitată de NOI.md, medicul igienist de la Centrul Municipal de Sănătate Publică, Paulina Caraman, a spus că semnele de otrăvire pot apărea în primele 30 de minute și în decurs de 40 de ore. Ele depind de tipul și cantitatea ciupercilor consumate.

Primele simptome de intoxicație sînt grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră.

Medicii avertizează că, dacă după consumul de ciuperci ați început să vă simțiți rău, trebuie să apelați imediat un medic.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sanatate , intoxicatie , avertizare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
176 locuitori

Holoşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Drochia și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 176 de oameni. Satul Holoşniţa Nouă a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.