10 ianuarie 2021, 13:00 Sănătate views 2779
Epidemiologii moldoveni trag un semnal de alarmă: Ne aşteaptă o nouă explozie de cazuri de COVID-19
10 ianuarie 2021, 13:00 Sănătate views 2779

Epidemiologii moldoveni trag un semnal de alarmă: Ne aşteaptă o nouă explozie de cazuri de COVID-19

Epidemiologii moldoveni trag un semnal de alarmă. Următoarele două săptămâni ar putea fi cruciale în evoluţia pandemiei de coronavirus în Republica Moldova.

Deşi numărul infectărilor a scăzut în ultimele 14 zile, specialiştii prognozează că am putea asista în curând la explozie de cazuri după sărbătorirea Crăciunului şi Revelionului. Dacă pe 12 decembrie am avut cel mai mare număr de infectări de la declanşarea pandemiei - 1766 cazuri, atunci în ultimele două săptămâni zilnic, numărul maxim nu ajunge nici până la o mie de cazuri. Autorităţile spun că acest fapt se datorează restricţiilor. Totuşi, în următoarele două săptămâni ar trebui să ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri, chiar dacă nu atât de accentuată ca în vârful epidemiei.

"După sărbători putem să ne aşteptăm la un număr mai sporit de cazuri, fiindcă în timpul sărbătorilor a fost o aglomeraţie mai sporită, chiar şi faptul că mulţi s-au întâlnit cu rude în sate şi oraşe", a spus epidemiologul ANSP, Ştefan Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte prezenţa noii tulpini de COVID-19 în Moldova, care se răspândeşte în ritm alert în vestul Europei, specialiştii moldovenii nu ne pot spune prea multe.

"Până ce se cunoaşte o persoană, mai multe persoane defapt care s-au întors din UK, dar o persoană a făcut formă uşoară, această persoană s-a adresat după un certificat pentru a pleca în România însă a fost confirmată la prezenţa noului coronavirus. Nu trebuie să facem panică, sistemul este pregătit.", a spus epidemiologul ANSP, Ştefan Gheorghiţă.

Între timp, epidemiologul ANSP Constantin Spînu ne-a declarat că abia săptămâna viitoare ar urma să fie prelevate probe de la câţiva pacienţi care au revenit din ţările unde se înregistrează cele mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină a coronaviruslui, iar probele ar urma să fie transmise într-un laborator din străinătate.

"Săptămâna viitoare vom avea probele la mână colectate apoi ne legăm cu poşta rapida şi le transmitem iar răspunsul depinde de încărcătura laboratorului.", a comunicat epidemiologul ANSP, Constantin Spînu.

Ţara noastră nu-şi permite un laborator care ar putea confirma prezenţa noii tulpini a coronaviruslui. Constantin Spînu a mai spus că expedierea probelor în străinătate ne costă prea mult, aşa că speră că cei de la OMS vor acoperi toate cheltuielile. În schimb, ANSP anunţă că planul de vaccinare a moldovenilor împotriva noului coronavirus a fost elaborat, iar acum se află în proces de definitivare şi transmitere spre aprobare Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

epidemie , coronavirus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
397 locuitori

Cot este un sat din cadrul comunei Climăuţii de Jos, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Cot se află la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni. A fost atestat documentar în 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.