23 decembrie 2014, 11:32 Sănătate views 13713
23 decembrie 2014, 11:32 Sănătate views 13713

Cîinii pot mirosi cancerul la plămîni

Dacă sînt antrenați, cîinii detectivi pot mirosi cancerul la plămîni, arată un studiu realizat în Germania în cadrul căruia aceștia au identificat corect boala la 71% dintre pacienți, relatează BBC. Cu toate acestea, cercetătorii nu știu ce chimicale detectează cîinii, lucru pe care trebuie să îl afle pentru a dezvolta un program de scanare.

Cancerul la plămîni este al doilea ca incidență la europeni; anual ucide peste 340 000 de oameni.

Prima dată s-a sugerat că patrupedele pot “mirosi” cancerul în 1989, iar studii ulterioare au dovedit că acestea pot detecta unele tipuri de cancer precum cel de piele, de colon și la sîn.

Se presupune că tumorile produc chimicale volatile pe care cîinii le pot mirosi. Cercetătorii au antrenat patru cîini – doi ciobănești germani, un ciobănesc australian și un labrador – pentru a detecta cancerul.

Au fost testate trei grupuri de pacienți – 110 oameni sănătoși, 60 de oameni cu cancer la plămîni și 50 cu o boală care îngustează căile respiratorii. Ei au respirat într-o fiolă care absoarbe mirosurile, iar tuburile au fost mirosite de cîini, care s-au așezat, apoi, în dreptul celor care aveau cancer.

Ei au avut succes în 71% dintre cazuri și nu au fost derutați de boala căilor respiratorii sau de fumat.

“Rezultatele noastre indică prezenta unui indicator stabil al cancerului la plămîni. Este un mare pas înainte”, spune dr. Thorsten Walles, autorul raportului din partea Spitalului Schillerhoehe.

Cercetătorii lucrează la identificarea chimicalelor pe care le detectează cîinii în vederea dezvoltării unor “nasuri electronice” pentru a le folosi în clinici.

Cuvinte cheie:

sanatate , cancer , animale

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1895
Populația:
453 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Trifăneşti, raionul Floreşti. Satul este situat pe malul stîng al rîului Căinari, la distanța de 20 km de oraşul Floreşti și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 453 de oameni. Satul Alexandrovca a fost înființat în anul 1895.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.