24 decembrie 2014, 09:37 Sănătate views 12596
24 decembrie 2014, 09:37 Sănătate views 12596

Masa de revelion și televizorul îi răpesc omului cîteva microvieți


Foto: zn.ua

Obiceiurile rele pot răpi pînă la 30 de minute de viață, au calculat oamenii de știință britanici. Și un burgher este la fel de periculos ca două țigarete fumate.

Masa copioasă, abuzul de alcool, fumatul și televizorul îi răpesc omului  cîteva "microvieți" pe zi. Este concluzia  oamenilor de știință britanici din studiul publicat în British Medical Journal.

Dr. David Spiegelhalter,  profesor de Statistică de la Universitatea din Cambridge a găsit o modalitate de a evalua impactul  deprinderilor proaste asupra speranței de viață.

El a folosit conceptul de îmbătrînire rapidă sau lentă, transformînd impactul deprinderilor nocive în "microvieți" cu durata de 30 de minute din speranța de viață anticipată.

Utilizînd datele din studiile existente despre sănătatea publică, cercetătorul a stabilit că o "microviață" se pierde din cauza a două țigări pe zi, un burgher, cinci kilograme de greutate în plus, două sau trei doze de alcool pe zi, două ore în fața televizorului.

Pe de altă parte, puteți cîștiga "microvieți" în plus daca nu folosiți mai mult de o doză de alcool pe zi, consumați mai multe fructe și legume, faceți exerciții fizice, luați pastile care reduc nivelul colesterolului din organism.

Factori demografici și influența mediului, deasemenea pot fi evaluate în "microvieți".

De exemplu, femeile generează cu 4 „microvieți” suplimentare mai mult  decît bărbații. Bărbații suedezi au 21 ”microvieți” suplimentare comparativ cu  bărbații ruși. Traiul în 2010 a avut avantajul de 15 "microvieți" pe zi, în comparație cu 1910.

Omul de știință  remarcă că sînt necesare mai multe studii detaliate pentru a evalua efectul fiecărei deprinderi nocive asupra speranței de viață.

Dar el este încrezător că, în general, nici unul dintre oameni nu dorește să  îmbătrînească rapid și deaceea, face să vă gîndiți înainte de a face uz de proastele deprinderi.

Cuvinte cheie:

sarbatoare , alimentatie , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
211 locuitori

Teleşeuca Nouă este un sat din cadrul comunei Teleşeuca, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Dondușeni și la 201 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 211 oameni. Satul Teleşeuca Nouă a fost menționat documentar în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.