22 iulie 2013, 15:22 Sănătate views 10314
22 iulie 2013, 15:22 Sănătate views 10314

Serviciul "Toxapel" lansat în Moldova


Foto: trm.md

Premieră pentru Republica Moldova. A fost lansat serviciul "Toxapel". Prin intermediul acestuia, copii intoxicaţi pot fi trataţi înainte de a veni ambulanţa sau înainte de prezentarea la medicul de familie. Serviciul telefonic de urgenţă "Toxapel" a fost înfiinţat cu sprijinul Elveţiei, relatează trm.md.

Medicii din Republica Moldova au decis să eficientizeze sistemul medical. Astfel, a fost creat Centrul de informare şi servicii practice "Toxapel". Potrivit autorilor proiectului, un astfel de centru vine în ajutorul părinţilor, dar şi a medicilor, pentru identificarea, în timp real, a unor soluții în cazuri de urgență.

“Părinții pot apela numărul 022-555-220, oricând suspectează că copilul lor a ingerat o substanță toxica. Ei neapărat trebuie sa apeleze medicul! Și cu cât mai repede sunt luate masurile necesare, cu atât mai mari sunt șansele că acest copil nu va suporta complicații”, spune coordonatorul proiectului "Toxapel", Silvia Morgoci. Serviciul este gratuit și accesibil 24 de ore din 24.

Un asemenea serviciu funcționează şi în România din anul 2007. Specialiștii din ţara vecină au venit în Moldova pentru a instrui medicii din Chișinău în domeniul "Toxapel"-ului.

Serviciul a fost înființat în baza directivelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Uniunii Europene.

Cuvinte cheie:

intoxicatie , servicii , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
11575
Populația:
3003 locuitori

Feteşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Feteşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, fiind situat la 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi  la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3003 oameni. Denumirea veche a satului, cu care este  atestat documentar în anul 1575 este Hriţeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.