13 ianuarie 2024, 13:00 Sănătate views 1159
Care sînt tarifele pentru poliță în acest an
13 ianuarie 2024, 13:00 Sănătate views 1159

Care sînt tarifele pentru poliță în acest an

Fiecare cetățean al Republicii Moldova este obligat să fie asigurat medical, fapt care îi permite să beneficieze gratuit de mai multe servicii medicale pe parcursul anului.

Așadar, prima de asigurare medicală este achitată în sumă fixă, individual, de persoanele fizice neangajate, cu domiciliul în Republica Moldova, transmite Știri.md.

Proprietarii de teren cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi a loturilor pentru legumicultură. Aceștia trebuie să achite individual asigurarea, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract. Pentru aceste categorii, prima în sumă fixă constituie 1.014 lei dacă este achitată pînă pe data de 31 martie 2024.

Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor, vor achita 1.622 de lei.

Persoanele fizice care iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă, pe bază de contract, cu excepţia grădinilor şi a loturilor pentru legumicultură vor achita 2.028 de lei.

Fondatorii de întreprindere individuală sînt obligați să achite prima în sumă de 2.028 de lei.

Titularii de patentă de întreprinzător vor achita și ei 2.028 de lei.

Persoanele fizice neangajate care dau în arendă unităţi de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură - 2.028 de lei.

Persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal - 2.028 de lei.

Alţi cetăţeni ai Republicii Moldova care nu sînt angajaţi şi nu fac parte din niciuna din categoriile enumerate şi nu sînt asigurate de Guvern, care se află pe teritoriul Republicii Moldova pentru cel puţin 183 de zile pe an (2.028 de lei).

Străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activităţi umanitare sau religioase şi care nu sînt angajaţi, dacă tratatele internaţionale nu prevăd altfel (2.028 de lei).

sînt obligați să achite asigurarea medicală în sumă fixă pînă la 31 martie și: mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege. În cazul acestor categorii, prețul este de 4.056 de lei, în primele trei luni ale anului.

Persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita 4.056 de lei.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1602 locuitori

Borceag este un sat şi comună din raionul Cahul. Borceag este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 137 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1602 oameni. Borceag a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.