Mergi spre compartimentul: Literatura
24 iulie 2015, 15:11 Literatura views 10969
Ultimul roman a lui Victor Dumbrăveanu
24 iulie 2015, 15:11 Literatura views 10969

Ultimul roman a lui Victor Dumbrăveanu

Recent, la Librăria din Centru a avut loc lansarea ultimului roman al scriitorului Victor Dumbrăveanu.

În incinta librării a fost lansat romanul „Iubirea noastră-i ca și ura" al regretatului prozator Victor Dumbrăveanu. În cadrul evenimentului au participat: scriitorul Iulian Ciocan, jurnalista Luminița Dumbrăveanu și Ion Ciocanu, critic literar.

„Înainte să fie răpus prematur de o boală nemiloasă, Victor Dumbrăveanu a reușit să facă un lucru care nu e la îndemîna oricărui literat: și-a scris cartea vieții! Ultimul său roman „Iubirea noastră-i ca și ura", nu doar îi desăvîrșește umorul fin și inconfundabil, ci se impune ca un proiect narativ de mare anvergură. Construit pe trei planuri, cu trei protagoniști de pe paliere sociale diferite, romanul lui Victor Dumbrăveanu reconstituie în cele mai mici amănunte epoca brejnevistă, o lume terifiantă și aberantă, dar și grotescă-hazlie, în care dezmățul erotic al indivizilor se mulează perfect pe osatura slută a sistemului burdușit de valori false", a menționat scriitorul Iulian Ciocan.

Victor Dumbrăveanu a trăit în perioada 22 august 1946 – 6 decembrie 2011. A fost originar din Corlăteni, raionul Rîșcani. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova în 1968. A fost redactor și redactor-șef la mai multe publicații: „Tinerimea Moldovei", „Orizontul", „Columna", „Curierul de seară". „Capitala", „Moldova". Victor Dumbrăveanu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii ziariştilor din Moldova.

Debutul literar are loc în anul 1975, cu placheta de povestiri „Insula de coral. A publicat un și de povestiri și nuvele: „Insula de coral", „Fratele", „Strigătul de pe celălalt țărm al dragostei", „File de adio", „Vornicel la nunta badei", „Lecția de amor", „Plînsul jucăriilor stricate", „Primăvara fără noi", „Păunița sau pasărea din noi" și multe altele.

A colaborat cu studioul „Moldova-film" în calitate de scenarist a filmelor documentare.

Romanul „Iubirea noastră-i ca și ura" conține 700 de pagini.

Cuvinte cheie:

scriitor , moldovenii , carte , literatura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
3946 locuitori

Scoreni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Scoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3946 de oameni. Satul Scoreni a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.