Mergi spre compartimentul: Literatura
14 octombrie 2015, 11:05 Literatura views 8011
Chișinăuienii −
14 octombrie 2015, 11:05 Literatura views 8011

Chișinăuienii − "unitari prin grupa de sînge"

Prezentarea culegerii de memorii "Moi Kișinev" (Chișinău meu") va avea loc astăzi, 14 octombrie, de Ziua Hramului Chișinăului, capitalei Moldovei. Anunțul l-a făcut, marți, Vladimir Pirojok, producătorul general al Festivalului de Cinema "Svidanie s Rossiei", care se desfășoară în perioada 10-14 octombrie în Moldova.

Cartea "Moi Kișinev" a fost pregătită spre a fi editată la Editura "Galeria" din Moscova. În culegere au fost adunate memoriile despre orașul natal, dar și cuvintele de mulțumire la adresa lui ale originarilor Chișinăului din întreaga lume: Rusia, Germania, Israel, Ucraina, Statele Unite ale Americii.

"Chișinăul este pentru mine senzație, la nivel biologic, el semnificînd aer, spațiu, adevărata noastră "primăvară", salvarea răcoritoare a Lacului Comsomolist din timpul caniculelor din luna iulie. El însemnă pentru mine și prima operă "Baronul țiganilor", și premiera filmului lui Emil Loteanu "Așteptați-ne în zori", și Biblioteca Centrală, acolo am descoperit pentru prima oară poemul lui Eminescu "Luceafărul", a povestit Vladimir Pirojok.

Potrivit spuselor lui, care are deja patruzeci de ani de cînd locuiește la Moscova, cel mai convingător este să vorbești despre chișinăuienii "din Est": Alexei Șciusev, Piotr Leșcenko, Alla Baianova, Alexander Goldenveizer și mulți alții.

Pirojok recunoaște că chișinăuienii, în opinia lui, nu sînt doar locuitori ori originari ai orașului, ci sînt "unitari prin grupa de sînge".

Încă pînă la prezentarea cărții "Moi Kișinev" pe internet au apărut fragmente ale amintirilor acelora care le-au oferit interviuri autorilor.

Regizorul Mihail Calic a menționat: "originalitatea Chișinăului, constă anume în faptul că el nu caută să imite nimic și chiar dacă au fost construite aici o mulțime de clădiri înalte, el rămîne un oraș dulce, provincial, original". "...Și cîtecele, care-i sînt dedicate, în primul rînd, sînt originale, nu imitative".

Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, își aduce aminte că înainte "nu era indicat să te mîndrești cu propria capitală".

"I-am adunat la Biblioteca Națională pe scriitori, compozitori și artiști. Pe atunci eu consideram că dacă vom continua să tot spunem ca în Chișinău nu e nimic, nu ne vom crea niciodată un mediu în care să ne fie plăcut și confortabil să locuim. Am venit cu propunerea de a ne cînta și elogia orașul, am făcut acest apel față de tineri. Este necesar să implici oamenii în ceva frumos. Am educat în oameni sentimentul respectului și dragostei pentru oraș", a povestit Lucinschi.

Muzicianul Ian Raiburg a menționat că a locuit la Chișinău de la o vîrstă destul de fragedă: "Acesta este orașul pe care l-am părăsit cîndva și în care m-am întors. Pentru mine Chișinăul este cel mai apropiat sufletului oraș din viața mea. Aici cunosc toate străzile, indiferent dacă denumirile le-au fost sau nu schimbate".

Sursa: ru.sputnik.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , carte , eveniment

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
673 locuitori

Codru este un sat din cadrul comunei Mîndreşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 15 km de oraşul Teleneşti şi la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 673 de oameni. Satul Codru a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.