Mergi spre compartimentul: Literatura
11 februarie 2013, 10:17 Literatura views 9525
11 februarie 2013, 10:17 Literatura views 9525

„Sare şi sabie” – istoria nescrisă a Moldovei

Din dorinţa de a familiariza tînăra generaţie cu istoria nescrisă a ţării şi inspirat de cronicile scrise de Miron Costin, publicistul şi scriitorul Mihail Lupaşcu a lansat la 9 februarie volumul din 10 nuvele cu titlul „Sare şi sabie”, relatează Info-Prim-Neo.

Lucrarea în limba rusă cuprinde perioada în care sarea era la fel de scumpă ca şi petrolul astăzi. „Sarea era foarte importantă în secolul al XVII-a. Pe atunci nu erau frigidere şi, doar folosind sare, oamenii îşi puteau face provizii pentru iarnă. Sarea, putem spune, însemna viaţă. Toate drumurile de transportare a sării treceau prin teritoriul actualei Republicii Moldova. Şi aceste căi de acces erau bîntuite de hoţi şi cotropitori. Oamenii erau nevoiţi cu sabia să apere sarea”, a menţionat Mihai Lupaşco la lansarea cărţii.

Doi ani la rînd a lecturat scrierile cronicarului Miron Costin. Cu un grăunte de istorie şi puţină imaginaţie, autorul a dat viaţă acestei lucrări, pentru a face cunoscut publicului vorbitor de limbă filele istoriei mai puţin cunoscute. Acesta susţine că a vrut să prezinte în scrierile sale mulţi eroi, care au luptat cu adevărat pentru pămînturile pe care le aveau, pentru a le transmite urmaşilor.

Cuvinte cheie:

cultura , literatura , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1800
Populația:
1890 locuitori

Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Ţînţăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1890 de oameni. Satul Țînțăreni a fost menționat documentar în anul 1800.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.