Mergi spre compartimentul: Literatura
04 decembrie 2023, 11:00 Literatura views 1373
Istoricul și diplomatul Victor Țvircun a lansat două volume despre Dimitrie Cantemir
04 decembrie 2023, 11:00 Literatura views 1373

Istoricul și diplomatul Victor Țvircun a lansat două volume despre Dimitrie Cantemir

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei au fost lansate volumele ”Life and Destiny” (în limba engleză) și ”Filosoflarin Prensi. Renslerin Filosofu Dimitri Kantemir in Serenkâmi” (în limba turcă) despre viața și activitatea lui Dimitrie Cantemir, semnate de profesorul universitar Victor Țvircun.

Victor Țvircun, a afirmat că cele două volume au cîte 300 pagini și au apărut într-un tiraj de 300 de exemplare. Anterior, acest volum a apărut în limba de stat – ”Viața și destinul lui Dimitrie Cantemir”, transmite Noi.md cu referire la moldpres.md.

"Acum, în premieră a fost publicată biografia desfășurată a lui Dimitrie Cantemir în limba engleză și cea turcă. Comunitatea științifică anglofonă n-a avut asemenea carte. Acum comunitatea științifică internațională are posibilitatea de a cunoaște viața și activitatea acestei somități din istoria națională. Cărțile vor ajunge în bibliotecile noastre și peste hotare”, a precizat Victor Țvircun.

Prezent la eveniment, academicianul Andrei Eșanu a menționat că Victor Țvircun are zeci de volume și sute de studii publicate la acest subiect în R. Moldova, România, Turcia și în alte țări. ”Este cel mai cunoscut cunoscător al vieții și activității științifice și politice a lui Dimitrie Cantemir. Prin aceste lucrări, cunoașterea moștenirii cultuale și științifice a lui Dimitrie Cantemir este ridicată la un alt nivel”, a subliniat academicianul Andrei Eșanu.

Potrivit cercetătorului Victor Ghilaș, Victor Țvircun este o personalitate cunoscută în lumea istoricilor, îndeosebi în cea a cantemirologilor.

”A editat 18 cărți despre Dimitrie Cantemir. M-a impresionat faptul că în cercetare el se bazează pe documente, sursa în baza cărora se fac interpretările. Este adeseori citat, aceasta fiind o dovadă de recunoaștere a valorii lucrărilor sale”, a remarcat profesorul Victor Ghilaș. În context, profesorul universitar Valentin Tomuleț a spus că Victor Țvircun a descoperit noi documente despre Dimitrie Cantemir și în misiunile diplomatice în care a fost peste hotare.

Victor Ţvircun s-a născut la 18 octombrie 1955, în municipiul Chişinău. A absolvit Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Sociale al Universităţii de Stat din Moldova, obţinând ulterior titlul academic de doctor în ştiinţe istorice. De-a lungul timpului a activat în mai multe funcţii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, printre care şef adjunct al Direcţiei Europa şi America de Nord (1993-1995), consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Turcia (1995-1998), consilier şi însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Ungară (1999-2001). În anul 2001 a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Turcia, şi prin cumul Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar în Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Regatul Arabiei Saudite, Sultanatul Oman, Republica Arabă Egipt şi Liban, apoi, în 2019, în funcția de Ambasador în Qatar. În perioada 2005-2008, a fost ministru al Educaţiei, Tineretului şi Sportului. În prezent, este profesor la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău.

Mai multe despre viața și activitatea lui Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, citiți pe moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910-1918
Populația:
422 locuitori

Balanul Nou este un sat din cadrul oraşului Rîşcani, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Rîșcani și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 422 de locuitori. Satul Balanul Nou a fost întemeiat în anii 1910 - 1918.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.