Mergi spre compartimentul: Literatura
06 septembrie 2013, 12:15 Literatura views 14069
06 septembrie 2013, 12:15 Literatura views 14069

Cafeneaua literar-artistică „Adrian Păunescu”, inaugurată la Chişinău


Foto: agerpres.ro

O cafenea literar-artistică care poartă numele poetului Adrian Păunescu a fost inaugurată la Chişinău, cu prilejul Congresului mondial al eminescologilor organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, transmite Moldpres.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, iniţiativa îi aparţine şi a fost susţinută de preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca. „Cafeneaua va activa în cadrul Academiei de Ştiinţe. Şedinţele Cenaclului vor avea loc la parterul Hotelului Bella Dona, unde marele poet a fost cazat în ultima sa vizită la Chişinău, în august 2010, atunci cînd i s-a conferit titlul de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei”, a declarat Mihai Cimpoi.

Cafeneaua „Galbenă gutuie - Adrian Păunescu” va găzdui manifestări literare legate de numele poetului, aniversări ale prietenilor săi, lansări de carte, recitaluri literar-muzicale. „Şedinţele vor avea loc o dată - de două ori pe lună, în funcţie de evenimente”, a mai spus fondatorul cafenelei literar-artistice.

Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943 în comuna Copăceni, fostul judeţ Bălţi. A semnat zeci de cărţi de poezie, fiind şi autor a numeroase articole de publicistică. Adrian Păunescu a devenit extrem de popular în anii 70 ai secolului trecut prin înfiinţarea Cenaclului Flacăra, care a fost interzis de autorităţile comuniste la 16 iunie 1985. Prin intermediul Cenaclului Flacara s-au lansat o serie de artişti, deveniţi peste ani nume sonore ale vieţii culturale şi artistice. Poetul s-a stins din viaţă pe 5 noiembrie 2010, notează Moldpres.

Cuvinte cheie:

literatura , Chisinau , cafea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
281 locuitori

Novovladimirovca este un sat din cadrul comunei Bîcioc din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Novovladimirovca alcătuia 281 oameni în anul 2000. Satul Novovladimirovca a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.