Mergi spre compartimentul: Arhitectura
10 noiembrie 2014, 14:03 Arhitectura views 13437
Cetatea Soroca, exact ca pe timpul lui Stefan cel Mare
10 noiembrie 2014, 14:03 Arhitectura views 13437

Cetatea Soroca, exact ca pe timpul lui Stefan cel Mare

Lucrarile de renovare a cetatii Soroca sunt in toi. Desi finalizarea acestora a fost amanata pentru cateva luni, aspectul acesteia de pe timpul lui Stefan cel Mare incepe sa prinda contur. Au aparut acoperisurile piramidale pe turnuri, iar turnul-poarta este practic consolidat.

Coordonatorii proiectului de restaurare spun ca pana in luna mai 2015 zidurile vor fi consolidate, asa ca aspectul exterior va semana mai mult cu cel pe care il avea cetatea in Evul Mediu, atunci cand a fost construita.

Potrivit proiectului, pe teritoriul fortaretei vor fi construite si doua case medievale unde vizitatorii vor putea cumpara vin si placinte. De asemenea, vor fi amplasate si cateva gherete din lemn pentru comerciantii de suvenire. Pana acum au fost efectuate lucrari de consolidare a turnurilor si de injectare a cimentului in structura zidariei. Totodata, au fost amenajate boltile paraclisului, care este din caramida si de format medieval, produs la Sighisoara. Restaurate vor fi si beciurile ajunse in stare avariata, acoperisul si drumul de straja.

Costul total al proiectului este de 3 milioane de lei. Restaurarea cetatii are loc in cadrul unui Proiect european numit Bijuterii Medievale, din care fac parte si fortaretele din Hotin si Suceava. Cetatea Soroca nu a mai fost restaurata de peste 40 de ani. De cand a inceput restaurarea, in august 2013, cetatea a fost inchisa pentru vizitatori.

Sursa: protv.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
170 locuitori

Valea Rădoaiei este un sat din cadrul comunei Nicolaevca, raionul Floreşti. Localitatea Valea Rădoaiei se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 170 de oameni. Satul Valea Rădoaiei a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.