Mergi spre compartimentul: Arhitectura
30 iulie 2015, 15:48 Arhitectura views 11540
Lucrări de reparație la casele-muzeu „A. Mateevici” din Zaim și Căinari
Foto: free-time.md
30 iulie 2015, 15:48 Arhitectura views 11540

Lucrări de reparație la casele-muzeu „A. Mateevici” din Zaim și Căinari

La casa unde s-a născut preotul-poet Alexei Mateevici, din orașul Căinari, și la cea în care a locuit, din satul Zaim, raionul Căușeni, actualmente case-muzeu, au loc lucrări de reparație, informează NOI.md.

La Căinari, acolo unde poetul a trăit de la naștere pînă la vîrsta de cinci ani, lucrările se desfășoară de la începutul lunii iulie curent. „Se efectuează lucrări de exterior: reparația gardului, a fîntînii și a trotuarului. Consiliul Raional Căușeni a alocat 60 de mii de lei", a relatat pentru NOI.md directoarea muzeului, Feodora Rotari.

Cu toate acestea, lucrările au fost stopate pentru o perioadă de timp, din cauza finanțelor, mai bine zis a lipsei acestora. „Lucrările au fost stopate din cauză că nu ni se transferau banii, iar președintele raionul, Ion Ciontoloi, ne-a spus că e o problemă de la Guvern", a spus directoarea muzeului.

Contactat de NOI.md, Ion Ciontoloi a afirmat că facturile au fost deja semnate de el, ceea ce înseamnă că s-au făcut transferurile și lucrările pot continua.

Concomitent cu acestea, la Casa-muzeu „A. Mateevici" din satul Zaim, acolo unde poetul s-a mutat, împreună cu părinții săi, în anul 1893, la fel s-au executat unele lucrări de reparație.

„Lucrările s-au efectuat în perioada dintre luna iunie și începutul lunii iulie. A fost reînnoită fațada, au fost înnoite acoperișurile la portițe, foișorul de lemn a fost acoperit cu șindrilă. Au mai avut loc lucrări de întărire a gardului, a pavajului, de vopsire a lemnului", a precizat directorul Casei-muzeu „Alexei Mateevici" din Zaim, Ion Găină. Și pentru aceste lucrări, de la Consiliul Raional Căușeni a fost alocată suma de 60 de mii de lei.

Casa-muzeu „Alexei Mateevici" din orașul Căinari a fost deschisă la 16 martie 1968, la aniversarea a 80-a a nașterii preotului-poet Alexei Mateevici.

La 100 de ani de la nașterea poetului, la 26 martie 1988, în satul Zaim a fost deschisă o altă Casă-muzeu „Alexei Mateevici".

Cuvinte cheie:

Moldova , muzeu , poet , reparatie , Alexei Mateevici

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1680
Populația:
306 locuitori

Vanţina este un sat din cadrul comunei Pîrliţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Soroca și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 306 oameni. Satul Vanțina a fost menționat documentar în anul 1680.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.