Mergi spre compartimentul: Arhitectura
29 aprilie 2024, 10:30 Arhitectura views 58160
96 de ani în urmă a fost dezvelit la Chişinău monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt
29 aprilie 2024, 10:30 Arhitectura views 58160

96 de ani în urmă a fost dezvelit la Chişinău monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt

Astăzi se împlinesc 96 de ani de la dezvelirea  monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfînt  la Chișinău în anul 1928. Autorul monumentului este sculptorul Alexandru Plămădeală, considerat cel mai important sculptor moldovean din prima jumătate a secolului XX.

Plămădeală l-a avut în calitate de coautor la execuţie pe Alexandru Bernardazzi, fiul celebrului arhitect. Alexandru Plămădeală este şi autorul  bustului poetului Alexei Mateevici din Cimitirul Central din Chișinău, a  bustului lui Alexandru Donici şi B.P.Haşdeu.

Alexandru Plămădeală s-a născut la 9 octombrie 1888 la Chișinău.  A absolvit Şcoala de pictură, sculptură şi arhitectură de la Moscova, sub îndrumarea profesorilor S. Volnuhin şi K. Korovin (1912-1916). Participant, alături de A. Golubkina şi V. Vataghin, la expoziţia Societăţii amatorilor de arte de la Moscova, 1916. La Chișinău soseşte în 1918.

După reorganizarea Şcolii de desen în Şcoala de Arte Plastice este numit în funcţie de director (1919) pe care o deţine pînă în 1940. În 1921 este iniţiatorul fondării din „Societăţii de Arte Frumoase”, fiind exponentul tuturor saloanelor, atît la Chișinău, cît şi la Bucureşti.

Profesează sculptura monumentală, de şevalet, miniatura şi pictura. Fiind una dintre personalităţile de vază ale Moldovei iniţiază şi fondează în 1939 Pinacoteca Municipală de la Chișinău, alcătuită din operele-donaţii ale pictorilor basarabeni. A fost menţionat cu ordinele „Steaua României” şi „Coroana României”. În patrimoniul cultural naţional al Republicii Moldova s-au păstrat 12 lucrări de sculptură aparținînd lui Alexandru Plămădeală.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1082 locuitori

Sîrma este un sat şi comună din raionul Leova. Sîrma este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Leova și la 101 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1082 de oameni. Satul Sîrma a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.