Mergi spre compartimentul: Arhitectura
05 iulie 2023, 14:00 Arhitectura views 1197
Lucrările de restaurare a cetății Soroca, marcate de scandal
05 iulie 2023, 14:00 Arhitectura views 1197

Lucrările de restaurare a cetății Soroca, marcate de scandal

Scandal în procesul de restaurare a Cetății Soroca. Unii istorici susțin că în cadrul lucrărilor sunt folosite materiale care nu corespund autenticității proiectului.

Pentru a salva situația, la fața locului a intervenit o echipă de arheologi, arhitecți și specialiști în domeniul patrimoniului monumentelor, împreuna cu ministrul Culturii, Sergiu Prodan, notează Noi.md cu referire la moldova1.

Mihai Zeama este profesor de istorie. El susține că a studiat cu lux de amănunte fiecare pietricică a Cetății. Profesorul este indignat că meșterii, în procesul lucrărilor de restaurare, știrbesc din autenticitatea istorică a fortăreței.

„Personal am coborât de trei ori în turnul numărul 2 și ce m-a impresionat când te uiți de acolo în sus vezi măiestria meșterilor care au construit Cetatea - un rotund ideal și erau anii 1500 și ceva. Restaurarea ar trebui să respecte niște rigori nu numai rigori tehnice dar cerințe istorice, cerințe de vechime, nu pur și simplu o tencuială, o șlefuire a pereților”, spune istoricul.

La rândul lor, meșterii care restaurează Cetatea spun că țin cont de fiecare detaliu din proiect. Ei au mai participat la lucrări de restaurare a obiectelor istorice.

„Modalitățile de lucrări sunt individuale pentru fiecare obiect în parte fiindcă sunt descrise în proiectul pentru executare tipurile de lucrări care urmează a fi executate și materialele care vor fi folosite în executarea lucrărilor”, afirmă șeful de șantier Mihai Iazinschi.

Specialiștii de la Agenția de inspectare a monumentelor împreună cu arhitecții au verificat procesul lucrărilor și urmează să-și prezinte concluziile.

„Sunt luate probe, sunt luate documentația de proiect, fișele tehnologice, rețete la mortar și se compară cu documentele de proiect. Dacă nu corespunde realitatea cu necesitatea, atunci se modifică documentația de proiect”, menționează director Agenției de Inspectare a Monumentelor, Serghei Chiriac.

„Era bine dacă până la începutul acestui proiect se făcea un studiu arhiologico-arhitectural și istoric bine documentat științific, în baza căruia se elabora proiectul deja acum va trebui din mers să elaborăm acest studiu. Noi nu putem continua mai departe lucrările fără o cercetare temeinică științifică pe toate aspectele”, spune directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Ion Ursu.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, susține poziția societății civile care își dorește păstrarea autenticității monumentului medieval și a dispus organizarea unui seminar internațional cu acest subiect.

„Ceea ce a fost semnalat și pozițiile contradictorii vor fi examinate, lucrările se fac în baza unui proiect aprobat și nu am niciun motiv să mă îndoiesc de legalitatea proiectului aprobat, dar calitatea lucrărilor este o altă problemă și trebuie să fim foarte atenți ca materialele care se folosesc să corespundă celor propuse în proiect”, subliniază ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Etapa a doua de restaurare a fortăreței a devenit posibilă grație sprijinului financiar acordat din partea Uniunii Europene pentru implementarea Proiectului „Ștefan cel Mare - istorie comună, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui”. Bugetul total al proiectului constituie 1,6 milioane de euro.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Cetatea Soroca , restaurare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
25 locuitori

Cucioaia Nouă este un sat din cadrul comunei Ghiliceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 18 km de oraşul Teleneşti şi la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 25 de oameni. Satul Cucioaia Nouă a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.