Mergi spre compartimentul: Artele plastice
18 aprilie 2015, 15:15 Artele plastice views 10924
O expoziţie de grafică maghiară a fost vernisată la Chişinău
18 aprilie 2015, 15:15 Artele plastice views 10924

O expoziţie de grafică maghiară a fost vernisată la Chişinău

O expoziţie de grafică color şi alb-negru a trei artişti plastici maghiari a fost inaugurată astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Artistul plastic Tudor Zbîrnea, directorul muzeului a menţionat la vernisare că Istvan Orosz, Liviusz Gyulai şi Marcell Jankovics sînt "trei nume notorii în grafica maghiară. Vizitatorii au o ocazie excepţională venind la expoziție - în ultimii 50 de ani Ungaria s-a aflat în topul graficii europene. Graficienii maghiari se bucură de un mare succes în întreaga lume", a adăugat Zbîrnea.

Monica Babuc, ministru al Culturii a subliniat că prin această expoziţie "încercăm să aducem Europa acasă".

Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Matyas Szilagyi a spus că cei trei graficieni reprezintă "chintesenţa artei grafice din Ungaria". Potrivit diplomatului, "Istvan Orosz experimentează cu noi tehnici de anamorfoză. Orosz este un participant permanent la expoziţii internaţionale de artă, simpozioane, festivaluri de film. Face parte din Alianţa Internaţională de Grafică. Desenele şi picturile lui Liviusz Gyulai se deosebesc de restul artei maghiare printr-o paletă foarte specială de culori. Printre premiile sale pot fi menţionate Medalia de Aur la Bienala de Artă Grafică de la Florenţa, Medalia de Aur şi şi cea de Argint la Bienala de Artă Grafică de Carte de la Leipzig . Totodată, Marcell Jankovics a fost nominalizat la Premiul "Oscar" pentru filmul animat de scurt metraj "Sisif", creat în anul 1974. De asemenea, i s-a acordat premiul "Palme D or" pentru filmul animat de scurt metraj "Luptătorii" la Festivalul de Film de la Cannes".

La vernisarea expoziţiei au fost prezentate filme de scurt metraj, realizate de cei trei artişti plastici maghiari. Expoziţia, cu genericul "Vederi ale timpului", va fi deschisă publicului la Muzeul Naţional de Artă pînă la 10 mai.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , expoziție , Moldova , Ungaria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
2950 locuitori

Vadul lui Isac este un sat şi comună din raionul Cahul. Vadul lui Isac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cahul și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2950 de oameni. Satul Vadul lui Isac a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.