Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
09 decembrie 2013, 11:46 Meşteşuguri populare views 11310
09 decembrie 2013, 11:46 Meşteşuguri populare views 11310

La Chişinău a fost vernisată cea de-a VII-a expoziţie-concurs „Croşeta de aur”


Foto: moldpres.md

La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din capitală a fost vernisată cea de-a VII-a ediţie a expoziţiei-concurs de croşetare „Croşeta de aur", informează MOLDPRES.

La ea au participat meşteri populari din majoritatea raioanelor, care au prezentat peste 500 de lucrări de croşetare tradiţională şi modernă.

Un juriu în frunte cu Maria Cristea, vicepreşedintele Uniunii Meşterilor Populari, a apreciat lucrările, după care a urmat decernarea premiilor.

De Marele Premiu, în valoare de 3000 de lei, s-a învrednicit Elena Munteanu din satul Ulmu, raionul Ialoveni.

Solicitată de MOLDPRES, ea a spus că a însuşit acest meşteşug la vîrsta de 6 ani, cînd sora mamei sale i-a pus croşeta în mînă. „Cea mai complicată lucrare a mea este un set de dormitor, la care am lucrat peste 8 ani de zile. Ea are o broderie, executată cu migală, care abia se vede. Croşetatul este lumînarea care arde şi nu-ţi dă pace să dormi", a afirmat meşteriţa.

Cea mai în vîrstă participantă a fost Parascovia Secrieru-Harbuzaru, originară din satul Bujor, care anul acesta împlineşte 75 de ani, iar cea mai tînără – de 16 ani. „Am fost la părinţi 13 copii. Toate surorile mele au croşetat. Acum am expus nişte lucrări împreună cu fiica mea, Elena Rotaru-Secrieru. Ambele am devenit membre ale Academiei Europene de Artă", a declarat Parascovia Secrieru-Harbuzaru.

La rîndul său, secretarul ştiinţific al muzeului Varvara Buzilă a menţionat că ediţia din acest an este una specială. „Le-aş îndemna pe meşteriţe să execute şi ciorapi şi mănuşi de lînă, precum erau odinioară. În timpul sărbătorilor de iarnă, unele persoane sînt în costume naţionale şi încălţate în opinci, însă poartă ciorapi de capron. Arta croşetării exprimă cel mai fidel frumuseţea sufletului femeiesc", a constatat secretarul ştiinţific al muzeului.

Expoziţia poate fi vizionată timp de două luni.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

cultura , expoziție , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
2001
Populația:
406 locuitori

Dumbrava este un sat din cadrul comunei Trușeni, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 406 oameni. Satul Dumbrava a fost înregistrat oficial în anul 2001.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.