Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
21 august 2014, 16:32 Meşteşuguri populare views 13035
În satul Clişova Nouă s-a deschis atelierul de vopsire a lînii cu coloranţi naturali
21 august 2014, 16:32 Meşteşuguri populare views 13035

În satul Clişova Nouă s-a deschis atelierul de vopsire a lînii cu coloranţi naturali

Peste 20 de meşteri ţesători de covoare din mai multe localităţi ale ţării s-au întrunit astăzi la Centrul „Artă Rustică" din satul Clişova Nouă, raionul Orhei în cadrul atelierului de vopsire a lînii în coloranţi naturali sub genericul „Reconstituirea unei practici dispărute acum un veac", informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, centrul nominalizat şi Consiliul raional Orhei în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor" pentru a-l înainta în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii de către Republica Moldova şi România.

Ecaterina Popescu, directorul Centrului „Artă Rustică" a menţionat că scopul evenimentului este de a face ca această artă veche să reintre în practica ţesutului de covoare în Republica Moldova, iar ţesutul covoarelor vechi să devină o bază economică pentru mai multe localităţi.

„Acum covorul basarabean se bucură de un prestigiu înalt în lume şi admiratorii îl caută pe piaţă, deşi nu întotdeauna îl găsesc. Vorba e că în ultimii 50 de ani s-au ţesut mai mult nişte kisch-uri, care sînt departe de ceea ce reprezintă scoarţele noastre, numite în popor covoare de lînă. Le vom demonstra meşterilor ţesători covoarele noastre tradiţionale, păstrate din sec. XIX", a mai spus Ecaterina Popescu.

Acesta este primul atelier, după care vor fi organizate altele în diferite centre de ţesut covoare pentru a dinamiza acest domeniu, a-l face să corespundă solicitărilor.

Scoarţa va fi cel de-al cincilea element al patrimoniului cultural din spaţiul nostru care urmează a fi inclus în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

meșter , Moldova , localitati , covoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1605
Populația:
15462 locuitori

Vulcăneşti este un oraş din Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, oraşul Vulcăneşti este situat la o distanţă de 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15462 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.