Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
22 aprilie 2024, 23:15 Meşteşuguri populare views 933
În satul Zăicani din raionul Rîșcani, tradițiile neamului sînt păstrate cu sfințenie
22 aprilie 2024, 23:15 Meşteşuguri populare views 933

În satul Zăicani din raionul Rîșcani, tradițiile neamului sînt păstrate cu sfințenie

Locuitorii din satul Zăicani, Rîșcani, sînt iubitori de tradiții și păstrează mai multe obiceiuri moldovenești. Printre acestea este și țesutul covoarelor.

Larisa Ojog poartă pe umeri opt decenii de viață, dar și de dragoste față de tot ceea ce înseamnă tradiție a neamului. Femeia spune că, odată ce a deprins arta țesutului covoarelor moldovenești, nu a mai lăsat la o parte furca și fusul, transmite moldovenii.md.

«Cînd m-am apucat de țesut prima dată, îmi amintesc că am făcut, mai întîi, doar marginea covorului. Și pentru că mi-a plăcut ce am văzut, am trecut și la ornamente, la florile din mijlocul covorului. Nu-mi mai era nici somn. Și așa am stat o noapte întreagă că nu mă mai puteam opri din lucru. Îmi era tare drag, pentru că astfel de lucruri se fac anume din dragoste», spune locuitoarea satului Zăicani.

Larisa Ojog a povestit cît muncește ca într-un final de sub războiul de țesut să iasă la iveală un covor frumos, în care, de fiecare data, depune și o parte din inima ei.

«Repet că, dacă faci un lucru cu dragoste, nu ți se pare greu sau migălos. Toamna tîrziu, ma duceam la vopsit lîna, ma întorceam acasă cu ea și o înșiram, o uscam, o depănam, făceam urzeala. Pe urmă, puneam furca în brîu, torceam și după începeam a țese».

Femeia spune că are patru fiice, care i-au moștenit dragostea pentru tradiții și o ajută, cînd revin acasă, la țesut.

«De la mine au deprins acest meșteșug și copiii mei. Am 4 fete și le-am țesut la fiecare cîte 3 covoare».

Covorul moldovenesc este nelipsit din Casa Mare, odaia sfîntă pentru fiecare moldovean. Acest simbol frumos poate fi admirat în fiecare vară într-o altă localitate din Rîșcani, Mihăileni. Acolo, de cîțiva ani, în august, se organizează Festivalul Covorului, unde pot fi admirate adevărate capodopere, făcute manual de meșterii populari din raion.

Cuvinte cheie:

Zăicani , tradiții , covor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1589
Populația:
893 locuitori

Ţepilova este un sat din cadrul comunei Ocolina, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 893 de oameni. Satul Țepilova a fost menționat documentar în anul 1589.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.