Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
20 august 2013, 12:29 Meşteşuguri populare views 10360
20 august 2013, 12:29 Meşteşuguri populare views 10360

Primul festival al meseriilor populare a avut loc în satul Goian


Foto: moldpres.md

"Meşter Faur" a fost genericul primului festival al meseriilor populare din raionul Dubăsari, controlat de regimul separatist de la Tiraspol, care s-a desfăşurat în satul Goian cu participarea a peste 30 de meşteri din toată regiunea transnistreană, relatează MOLDPRES.

La festival au fost prezenţi olari, meşteri în împletitul în lozie şi ceramişti, dogari, meşteriţe în brodat, împletit, croşetat şi ţesut covoare, bucătari etc. Materialele participanţilor au fost prezentate în cadrul mai multor expoziţii tematice care ulterior au fost cu vînzare. Cele mai solicitate s-au dovedit a fi suvenirele şi delicatesele bucătăriei naţionale.

Potrivit directorului Casei locale de cultură, Aliona Zgherea, satul Goian nu întîmplător a fost ales drept loc al desfăşurării festivalului. "Este o regiune cu tradiţii şi istorie bogată. Din vechime aici aveau loc iarmaroace ale meşterilor populari din toată regiunea, iar în prezent dorim să reconstituim istoria satului pe baza surselor documentare de care dispunem", a menţionat Zgherea.

Actualmente localitatea se pregăteşte să deschidă prima Casă de meserii din raion, amplasată în clădirea renovată a fostului soviet sătesc. "Sătenii au păstrat multe ustensile ale meşteşugăritului popular şi vor cu plăcere să le transmită casei de meserii. În pofida fenomenului migraţiei şi reducerii demografice, satul nostru are meşteri adevăraţi care şi-ar dori să cultive tinerei generaţii talentul şi iscusinţa, moştenite cîndva de la părinţi şi bunei. Acest edificiu va deveni un fel de muzeu, unde tinerii vor putea vedea cum au trăit şi au muncit strămoşii lor", a subliniat Aliona Zgherea.

Cuvinte cheie:

Festival , tradiții , Transnistria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
4441 locuitori

Beşalma este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Beşalma este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Comrat și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 4441 de oameni. Satul Beşalma a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.