01 mai 2023, 14:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 3791
FOTOGRAFIA ZILEI: Vaporul de pasageri
01 mai 2023, 14:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 3791

FOTOGRAFIA ZILEI: Vaporul de pasageri "Luceafărul" la debarcaderul din Bender, începutul anilor 1980

În perioada sovietică, rîul Nistru era navigabil  - datorită popularității curselor de agrement, pe el mereu circulau bărci cu motor, șalupe, vapoare.În anii 80, la Bender era una dintre cele mai mari stații fluviale de pe Nistru, unde începeau multe croaziere fluviale și maritime. Să se odihnească pe Nistru iubeau atît localnicii, cît și numeroșii turiști.
 În fotografia publicată de proiectul "Альманах Молдовы" apare vaporul ”Luceafărul” la debarcaderul portului fluvial Bender, lîngă el se află vapoarele Shchors și Biruința. 


În reportajul foto postat de jurnalistul și fotograful ucrainean Vitalii Malevici, putem vedea cum arată portul fluvial Bender în timpul nostru.


"Clădirea se află în paragină. Spațiul pentru flori este pustiit, în clădirea în sine ferestrele sînt sparte, debarcaderul este distrus. Singura barcă care a supraviețuit stă singură într-o parte", scrie Milevici. Jurnalistul spune că în anii sovietici, de la portul fluvial Bender începeau multe croaziere pe rîul Nistru și Marea Neagră. "Este greu de crezut, dar bărcile din Bender ajungeau chiar și în Georgia. Acum, platformele sînt abandonate și aproape singura barcă rămasă este ancorată la pontonul ruginit din apropiere", precizează Milevici.










Reamintim că biblioteca electronică a site-ului www.moldoveni.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria, cultura și civilizația Moldovei din cele mai vechi timpuri pînă în prezent.

Un motor de căutare avansată le oferă vizitatorilor acces la această bibliotecă bogată, ce conţine diferite informaţii la temele site-ului, inclusiv şi la cele referitoare la: muzică, film, literatură, artă, obiceiuri, bucătărie, natură, arhitectură și alte aspecte din trecutul și prezentul Moldovei.

Biblioteca audio - conține peste 2000 piese muzicale. Oferim vizitatorilor posibilitatea să asculte muzica compozitorilor din Moldova, cîntece în interpretarea vedetelor autohtone, să cînte karaoke şi să asculte cărţile audio de care sînt interesaţi.

Biblioteca video - permite vizitatorilor să vizioneze întreaga arhivă de filme artistice, documentare, cronici de producţie autohtonă, filme în desen animat și alte categorii de materiale video. Biblioteca video conține peste 400 de pelicule.

Galeria foto - conține peste 4000 imagini și reprezintă ghidul Dvs. prin Moldova, care vă ajută să descoperiţi frumuseţea plaiului.

Publicaţii - acest compartiment al bibliotecii include mai mult de 1500 publicații la toate compartimentele şi temele site-ului, care vor fi completate permanent, inclusiv şi cu ajutorul Dvs.

Documente istorice –acest compartiment al bibliotecii include culegeri de documente istorice și articole la subiect care va fi completat permanent, inclusiv şi cu ajutorul Dvs.

Informaţiile stocate în Bibliotecă sînt actualizate continuu, precizate, inclusiv şi cu ajutorul Dvs., al utilizatorilor. Noi le vom fi recunoscători acelor vizitatori ai site-lui care vor participa la completarea Bibliotecii cu materiale noi, în format text, foto, audio şi video.

Vizitaţi pagina bibliotecii şi asiguraţi-vă că e într-adevăr o alegere bună!

Biblioteca site-ului este la dispoziţia Dvs., dragi prieteni!

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1763
Populația:
611 locuitori

Mîrzaci este un sat din cadrul comunei Mîrzeşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Satul Mîrzaci a fost menționat documentar în anul 1763.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.