Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 iunie 2012, 12:13 Sculptura views 11076
26 iunie 2012, 12:13 Sculptura views 11076

Hînceşti - o nouă atracţie turistică?

Oraşul Hînceşti ar putea deveni un centru atractiv pentru turişti. Asta dacă se găsesc bani pentru restaurarea conacului negustorului Manuc Bey, edificat la începutul secolului 19, transmite trm.md.
Conacul a fost inclus în Patrimoniul național al țării, însă complexul continuă să se afle într-o stare deplorabilă. În prezent autoritățile locale elaborează un proiect de restaurare a monumentului.

Complexul include 9 edificii care urmează a fi renovate. Printre acestea: Conacul „Manuc-Bey" (edificiu cu 4 nivele), Clădirea Contesei, Castelul vînătoresc, Casa Vechilului, Turnul de pază, Biserica armenească, havuzul, grajdurile şi trecerile subterane care încep din apropierea Conacului şi se extind  sub tot oraşul Hînceşti.

În prezent sînt evaluate costrurile restaurării. 27 milioane de lei au fost deja alocate prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Un ajutor de 2 mln. 500 de mii de euro a promis și premierul Vlad Filat, care a vizitat recent Hînceștii.

Conacul de la Hîncești a fost cumpărat de către negustorul și diplomatul de origine armeană, Manuc Bey, de la principesa Dolgoruchi cu 300.000 de "lei-aur". La începutul secolului 19 acesta era considerat drept unul dintre cei mai bogați oameni din Europa. Se spune ca Manuc Bey și-ar fi ascuns averea în labirinturile subterane din Chișinău.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
2250 locuitori

Hristovaia este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Hristovaia alcătuia 2250 de oameni în anul 2011. Satul Hristovaia a fost menționat documentar în anul 1630.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.