Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 septembrie 2012, 12:14 views 10428
25 septembrie 2012, 12:14 views 10428

592 de ani de la fondarea mănăstirii Căpriana

Muzica, voia bună şi mesele copioase, i-au făcut pe sătenii din Căpriana să se bucure de hramul satului. Faima satului Căpriana a depăşit demult hotarele ţării, datorită complexului monastic cu acelaşi nume, relatează trm.md.
 
Dacă pe tot parcursul anului localitatea este dominată de tihnă şi rugăciune, în această zi satul a căpătat alte culori. Atît localnicii, cît şi oaspeţii lor s-au bucurat de vremea frumoasă şi au sărbătorit ziua localităţii. Printre oaspeţii de onoare a fost renumitul artist, Tudor Ungureanu, originar din această localitate.

În prezent în satul Căpriana locuiesc aproape 3000 de oameni, complexul monastic fiind anual vizitat de zeci de mii de turişti.

Complexul monastic Căpriana este unul dintre cele mai vechi din ţară. Mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Ştefan cel Mare, un timp aceasta a fost folosită de către mitropolitul Moldovei în calitate de reşedinţă.

 

Cuvinte cheie:

Moldova , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
4198 locuitori

Caracuşenii Vechi este un sat şi comună din raionul Briceni. Caracuşenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Caracuşenii Vechi este aşezat pe malul drept al pîrîului Lopatnic, situat la 15 km sud-est de staţia de cale ferată Lipcani, la 40 km nord-vest de Edineţ şi la 227 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4198 de oameni. Prima atestare a satului Caracuşenii Vechi, cu numele Carapuşceni din ţinutul Hotin,  datează din mai 1575. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.