Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 aprilie 2014, 14:49 views 9249
Tiraspolul a aprobat mecanismul de folosire a terenurilor de către fermierii moldoveni
Foto: tv7.md
09 aprilie 2014, 14:49 views 9249

Tiraspolul a aprobat mecanismul de folosire a terenurilor de către fermierii moldoveni

Autoritățile transnistrene au aprobat marţi instituirea unui "mecanism special de atribuire şi folosire a terenurilor cu destinaţie agricolă în raionul Dubăsari".

Nina Ştanski, șefa departamentului de externe a nerecunoscutei rmn, care a prezentat proiectul, a spus că problema a fost discutată deja la întrevederea reprezentanţilor politici ai Transnistriei şi Moldovei.

Potrivit acesteia, mecanismul pentru agenţii economici - fermieri din R.Moldova prevede obţinerea înregistrării la administraţia raionului Dubăsari şi încheierea unui contract de arendă a terenurilor pe termen de un an. "Acesta va fi un mecanism special provizoriu, un supliment la hotărîrea de guvern aprobată. În continuare, documentul va fi transmis administraţiei de stat din Dubăsari şi acolo fiecare fermier va putea lua cunoştinţă de acesta şi înţelege cu cine şi cum are de lucrat", a adăugat Ştanski.

Aceasta a precizat că "cu titlu de gest de bunăvoinţă, pentru cei 17 fermieri moldoveni disciplinaţi va fi instituită "cota zero" pentru perfectările vamale la transportarea mărfurilor, a tehnicii agricole, a pesticidelor peste hotarul RMN, iar pentru alţi fermieri din R.Moldova va fi prevăzut procedura generală de folosire a pămîntului, analogică celei aplicate în privinţa fermierilor transnistreni".

Discuţiile în privinţa acestei probleme vor continua la întrevederea grupurilor de lucru ale părţilor pentru probleme de economie, programată să aibă loc pe 11 aprilie. Experţii vor avea de coordonat mecanismul de folosinţă funciară, pe care reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului să-l poată aproba la reuniunea următoare, programată pentru 14 aprilie.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

Tiraspol , Chisinau , fermieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
112 locuitori

Ţiganca Nouă este un sat din cadrul comunei Ţiganca, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 112 oameni. Satul Ţiganca Nouă a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.