Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 iunie 2015, 11:34 views 9205
Muzică, teatru, lupte, concerte – la Festivalul Medieval
26 iunie 2015, 11:34 views 9205

Muzică, teatru, lupte, concerte – la Festivalul Medieval

În perioada 26-28 iunie, în incinta Complexului Etno-Cultural „Vatra" se va desfășura cea de-a doua ediție a Festivalului Medieval, informează NOI.md.

Anul acesta, an marcant pentru istoria țării noastre, cu împlinirea jubileului de 540 a celei mai mari victorii a lui Ștefan cel Mare asupra oastei Imperiului Otoman, evenimentul va avea loc sub genericul „Bătălia de la Vaslui a lui Ștefan cel Mare".

Deschiderea celei de-a doua ediții a Festivalului Medieval se va efectua prin inaugurarea unei adevărate cetăți medievale, iar Armata Națională va da startul spectacolului printr-o paradă de ostași medievali, dar și prin demonstrarea unei colecții de arme.

În următoarele două zile, pe 27 și 28 iunie, se vor desfășura pe tot teritoriul complexului o serie de activități. Cluburi istorice din întreaga Europă vor realiza spectacole teatralizate cu trubaduri, cavaleri și nevestele lor. În zona copiilor vor fi tobogane, dansuri medievale pentru copii, bătălii medievale improvizate cu cei mici, ateliere de creaţie, plimbări pe ponei şi cal.

În incinta muzeului va fi prezentată o expoziţie de către Academia de Ştiinţe a Moldovei şi colecţionarul Petru Costin, care vor aduce drapele istorice, icoane, numeroase unelte de muncă, arme albe, dar şi o hartă a Moldovei, confecţionată din peste 162 de mii de monede vechi. La Vatra va fi amenajată o veritabilă curte regală cu tron, sceptru, coroană şi mantie, unde vizitatorii vor avea ocazia să se fotografieze alături de Ştefan cel Mare.

De asemenea, aceştia vor putea admira pe tarabele meşterilor populari lucrări inedite sau chiar vor putea participa la confecţionarea lor. Toate aceste activităţi se vor desfăşura pe fundalul unui concert excepţional de muzică medievală. Pe scena mare vor evolua solişti şi formaţii instrumentale profesioniste, dar şi trupe de amatori, reprezentanţi ai folclorului medieval atît din Republica Moldova, cît şi din străinătate.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
15281 locuitori

Hînceşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Hînceşti. Amplasat în sud-vestul republicii, în lunca rîului Cogîlnic, este situat la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15281 de locuitori. Primele menţiuni documentare a localităţii datează din secolul XVII, denumirea venind de la vechiul neam de razeşi din Lăpuşna, Hînceştii.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.