Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

Satul Parcova în pragul a 460 de ani

Parcova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte localităţile Parcova şi Fîntîna Albă. Satul Parcova se află la o distanţă de 12 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1515 oameni.

Prima atestare documentară a satului Parcova, pe Ciuhur, din ţinutul Hotin, datează din anul 1552, cînd domnitorul Ştefan Rareş, i-a dăruit lui Cozma Ghenghe pîrcălab un loc din pustie, pe Ciuhur, la Fîntîna Paricova, ca să-şi facă sat. La 1605 Ieremia Movilă voievod întărea împărţirea satului Parcova, deja în ţinutul Hotin, între fiii lui Ghenghea vornic. La 1614 ştefan Tomşa voievod dădea carte lui Ghenghea pentru un loc de odaie din satul Parcova în ţinutul Hotin, unde sunt Budeştii. În scurt timp Ghenghea a cumpărat tot satul de la Budeşti pentru 200 de zloţi, după cum arată mărturia lui Gheorghe Balş al doilea logofăt şi Ionaşco, logofăt al treilea, din 10 august 1615.

Şi la 1633 Parcova, se afla în posesia lui Ghenghea mare logofăt. Mai multe documente medievale amintesc de litigiile legate de stăpînirea şi hotarele moşiei Parcova. La 13 ianuarie 1666, Andrei Abaza stolnic mărturisea că Duca vodă i-a dat în stăpînire satul Parcova din ţinutul Hotin, iar pe urmă a poruncit să fie dăruit mănăstirii Cetăţuia. Prin cartea din 23 august 1670 Duca vodă arăta că zidind mănăstirea Cetăţuia, i-a dăruit satul Parcova cu tot venitul. În 1673 Petriceicu vodă poruncea pîrcălabilor de Hotin să nu supere satele mănăstirii, printre care şi Parcova, dîndu-le şi carte de imunitate. La 1810, localitatea se afla tot în stăpănirea mănăstirii, după cum reiese din scrisoarea Divanului Cnejiei Moldovei către senatorul Miloşevici.

În perioada sovietică în satul Parcova activa şcoala medie, casa de cultură cu instalaţie de cinematograf, spital, ambulatoriu, maternitate, farmacie, atelier de deservire socială, oficiu poştal, apeduct, magazine, creşă-grădiniţă.

În satul Parcova sunt 5 monumente dedicate anumitor personalităţi şi evenimente:

•  Monumentul eroilor căzuţi în al doilea război mondial;
•  Monumentul ridicat la aniversarea a 535 de ani ai satului;
•  Monumentul lui Mihai Eminescu;
•  Monumentul dedicat sfîrşitului războaielor daco-romane;
•  Monumentul lui Ştefan cel Mare.

În satul Parcova a devenit deja o tradiţie organizarea în lunile iulie-august a Taberei Internaţionale de creaţie „Acasă la Parcova” , care donează lucrări viitorului muzeu al satului. Evenimentele culturale sunt susţinute de cele trei organizaţii obşteşteşti care activează în Parcova: asociaţia culturală “Parcova-Nova” şi asociaţia culturală „Cucoara”.


Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9801 locuitori

Donduşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Donduşeni. Amplasat în vecinătatea căii ferate Bălţi-Ocniţa, oraşul Donduşeni este situat la 211 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9801 de locuitori. Apariţia oraşului Donduşeni este legată de construcţia căii ferate Bălţi-Ocniţa, finalizată în anul 1893. Odată cu începutul circulaţiei trenurilor pe calea ferată nou construită,  este înfiinţată staţia de cale ferată Donduşeni, pe lîngă care crescu o localitate, înregistrată în 1897 ca unitate administrativă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.