Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 octombrie 2011, 10:59 views 6800
17 octombrie 2011, 10:59 views 6800

Sărbătoarea fazanului la Boșcana

Boşcana este un sat şi comună din raionul Criuleni, avînd o suprafaţă de circa 2.06 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.42 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mărdăreuca și Boşcana. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Boşcana constituie 3380 de oameni.

Boşcana este un sat frumos, amplasat între două dealuri larg deschise, pe malul stîng al rîului Ichel. Situat pe moşie răzăşeaşcă, este un sat cu oameni vrednici, care şi-au păstrat legea şi credinţa, limba şi cultura.

Prima mărturie scrisă datează cu 12 martie 1572. Domnitorul Moldovei Ioan Vodă cel Viteaz dăruieşte lui Dumitru Armăşelul, fraţilor şi verişorilor lui o bucată de loc la gura Boşcanii, unde se varsă rîul Ichel.

În 1921 Profir Mardari, locuitor al acestui sat, se însoară şi îşi face casă "peste Ichel", pe aceiaşi moşie a satului Boşcana. Astfel se înfiinţează un nou sat, care-i poartă numele - Mărdăreuca.

De 21 de ani, în fiecare toamnă, la  Boşcana se desfăşoară Sărbătoarea fazanului. Cine va vîna primul fazan, cel mai iscusit ţintaş, cel mai dibaci pescar – sunt doar cîteva din probele la care sînt supuşi vînătorii veniţi la Sărbătoarea fazanului. Sărbătoarea - unica de acest fel în Republica Moldova, începe cu un careu festiv. Cei care dau start sărbătorii sînt tinerii, doritori de a fi consacraţi în tagma vînătorească. Ei amenajează condiţiile pentru competiţie şi concurează la probe sportive, dar și artistice. Apoi, urmează întreceri mai speciale – pentru titlul de cel mai bun pescar şi deţinătorul celui mai bun echipament vînătoresc.

În octombrie 2011la Boșcana va avea loc a 23-a ediţie a Sărbătorii fazanului.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
7250 locuitori

Talmaza este un sat şi comună din raionul Ștefan Vodă. Este unicul sat din componența comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 94 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7250 de oameni. Satul Talmaza a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.